Sos cebulowy do ryby

Sos cebulowy do ryby

Składniki:
5 średniej wielkości cebul białych
łyżka miodu
bulion warzywny
3 łyżki ajwaru
1/2 łyżeczki sosu chili
łyżka soku z limonki
łyżka sosu yakitori lub teriyaki
1/2 łyżeczki płatków chili
łyżka sosu sojowego
sól do smaku
pieprz do smaku
masło klarowane
olej roślinny

Przygotowanie:
Cebule obierz, przekrój na pół i potnij w półtalarki.
W rondlu o grubym dnie rozgrzej olej, a następnie dodaj masło i wrzuć cebulę.
Zmniejsz ogień i przesmażaj cebulę do miękkości bardzo często mieszając (ten proces powinien trwać około 20 minut).
Dołóż miód i mieszaj, aż się rozpuści.
Dodaj pół chochli bulionu i duś razem jeszcze około 10 minut, aż cebula stanie się bardzo miękka.
Dodaj ajwar, sos chili, płatki chili, sos sojowy i sos yakitori, sok z limonki, a także sól i pieprz do smaku.
Gotuj razem chwilę, lekko przestudź i zmiksuj.
W razie potrzeby dodaj jeszcze bulionu, by uzyskać odpowiednią konsystencję dla sosu.
Możesz serwować zarówno na gorąco jak i na zimno. Smacznego:).

Sos cebulowy do ryby
Sos cebulowy do ryby

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *