Pieczone frytki z batata

Pieczone frytki z batata

Składniki dla 2 -3 osób:
3 średniej wielkości bataty, około 0,5 kg
1/4 łyżeczki pieprzu kajeńskiego
2-3 ząbki czosnku
1,5 łyżeczki słodkiej wędzonej papryki
1/2 łyżeczki sumaku
50 ml oliwy
sól morska w płatkach
łyżeczka suszonego oregano

Przygotowanie:
Umyte i obrane bataty pokrój na frytki.
Czosnek przeciśnij przez praskę lub dokładnie zgnieć.
Połącz w sporej misce oliwę z oregano, pieprzem kajeńskim, wędzoną papryką oraz czosnkiem.
Dodaj frytki i dokładnie aczkolwiek ostrożnie wymieszaj.
Piekarnik rozgrzej do 220 stopni Celsjusza.
Blachę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia.
Ułóż frytki tak by się ze sobą nie stykały.
Piecz przez około 15 – 25 minut…w zależności od grubości frytek.
Bataty w środku powinny być miękkie, a z wierzchu chrupiące i złotobrązowe.
Wyjmij z piekarnika i posyp sumakiem oraz solą.
Podawaj z ulubionym sosem lub jako dodatek do dania głównego. Smacznego :).

Pieczone frytki z batata

Frytki te można serwować jako przekąskę lub dodatek do dania głównego. Ja tym razem podałam z jajkiem sadzonym, ale zazwyczaj robię do nich tylko sos lub po prostu zjadamy je z kwaśną śmietaną :).
Na blogu jest jeszcze drugi pomysł na pieczone frytki z batatów. Różnicę stanowią przyprawy. Nie wiem, które bardziej mi smakują, uwielbiam jedne i drugie.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *