Pesto z bazylii i orzeszków piniowych

Pesto z bazylii i orzeszków piniowych

Pesto z bazylii i orzeszków piniowych

Składniki:
liście oberwane z pęczka bazylii
50 ml dobrej, sprawdzonej oliwy 
2 solidne łyżki orzeszków piniowych
2 ząbki czosnku
30 g parmezanu
sól
pieprz

Przygotowanie:
Bazylię opłucz i wysusz.
Orzeszki pinii wrzuć na suchą patelnię i upraż na lekko złoty kolor.
Czosnek obierz i z grubsza posiekaj.
Parmezan pokrój w plasterki.
Wszystkie składniki poza oliwą przełóż do miksera lub blendera i zmiksuj na jednolitą masę. 
Przełóż do miseczki lub słoiczka i zalej oliwą.
Pesto jest gotowe.
Możesz przechowywać w lodówce około tygodnia. Smacznego :).

Pesto z bazylii i orzeszków piniowych

Bazylia

Bazylia należy do moich ulubionych ziół i mam ją w domu zawsze. Zresztą chyba w tej chwili jest już na tyle popularna w Polsce, że kupują lub uprawiają ją prawie wszyscy. Pierwsze pesto, to właśnie bazylia z twardym serem, orzeszkami, solą i oliwą. Obecnie robi się je również z innych ziół, sałat, a nawet groszku, czy bobu :). I każde z nich jest bardzo zdrowe i pyszne.

Bazylia może dorastać nawet do 70 centymetrów. Pamiętam w tamte wakacje jak byliśmy u Ani i Wojtka, to na tarasie rósł piękny i wielki krzak bazylii, nieziemsko pachniała :). Zioło, to pochodzi z tropikalnej strefy Afryki, ale obecnie już nie rośnie dziko, występuje wyłącznie w uprawie. Ma właściwości bakteriobójcze. Poza tym pomaga zmniejszyć świąd po ukąszeniu komarów. Wystarczy w dłoni rozetrzeć kilka listków i przyłożyć je do swędzącego miejsca. 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *