Panir

Panir, czyli hinduski, delikatny biały ser

Panir, czyli hinduski, delikatny biały ser

Panir, czyli hinduski, delikatny biały ser

Składniki:
2 litry mleka krowiego, może też być bawole, tylko gdzie u nas kupić to ostatnie :).
3 łyżki octu spirytusowego

Przyrządzanie:
Mleko wlej do dużego rondla o grubym dnie i doprowadź na dużym ogniu do wrzenia.
Zdejmij rondel z ognia i dodaj ocet spirytusowy, a następnie dokładnie wymieszaj.
Ponownie postaw garnek na ogniu i gotuj jeszcze minutkę, aż twaróg i serwatka się rozdzielą.
Zdejmij garnek z ognia.
W międzyczasie wyściel sitko muślinem lub gazą (muślin lub gaza muszą być na tyle duże, by przewieszały się przez brzegi sita) i  ustaw na misce lub garnku.
Serwatkę z twarogiem wylej na muślin, a następnie chwyć za rogi tkaniny i wyciśnij pozostałą w twarogu serwatkę.
Sznurkiem zwiąż muślin z serem tworząc kulę.
Włóż do miski i na wierzch połóż talerz, a na nim coś ciężkiego (1,5 – 2 kg), co przyciśnie ser.
Włóż do lodówki na co najmniej 12 godzin.
Ser zbije się w twardą masę, którą można kroić.
W lodówce przechowuj do 3 dni całkowicie zanurzony w wodzie lub solance .
Smacznego :).

Panir
Panir

Ten ser jest wyjątkowo łatwy do przygotowania, a smakuje naprawdę ciekawie.
Dla milionów indyjskich wegetarian stanowi on codzienne źródło białka.
Panir bardzo dobrze absorbuje wszelkie aromaty, a jego zwarta struktura sprawia, że doskonale nadaje się do grillowania i pieczenia. Ser ten można kupić w sklepach z azjatyckimi artykułami spożywczymi, ale jak widać w przepisie jest on banalnie prosty do zrobienia. My podaliśmy go z masalą, przepysznym sosem, ostrym i aromatycznym i chlebkami naan :). W najbliższym czasie opublikuje również przepisy na chlebek i na masalę. Bardzo polecam, to niezwykłe danie, smakuje wybornie :). 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *