Ogórki z charakterem

Ogórki z charakterem

Ogórki z charakterem

Przepis dostałam od koleżanki z pracy. Dziękuję Irenko :*

Składniki:
2,5 kg zdrowych, jędrnych ogórków gruntowych
2 litry wody
1 łyżka ostrej papryki w proszku – dałam pieprz kajeński
2 duże główki czosnku
8 łyżek oleju
1,5 szklanki octu 10%
3 szklanki cukru
4 łyżki soli

Przygotowanie:
Ogórki dokładnie myjemy, a następnie kroimy w plastry centymetrowej grubości.
Zasypujemy 4 łyżkami soli.
Dokładnie, aczkolwiek delikatnie mieszamy i odstawiamy na 6 godzin.
Teraz przygotowujemy zalewę.
Czosnek obieramy i siekamy.
Wodę wlewamy do dużego garnka i dodajemy cukier, olej, czosnek, ocet i ostrą paprykę.
Całość zagotowujemy i odstawiamy do ostygnięcia.
Słoiki i nakrętki wyparzamy w piekarniku.
Ja nastawiam piekarnik na 100 – 120 stopni.
Na blaszce układam słoiki i oddzielnie nakrętki, zostawiam na 2-3 minuty.
Po upływie 6 godzin ogórki osączamy i nakładamy do gorących wyparzonych słoików.
Zakręcamy słoiki i tu się przyda silna męska ręka :).
Odstawiamy na 12 – 14 godzin.
Po upływie tego czasu ponownie ustawiamy słoiki na blasze w piekarniku.
Na blachę wlewamy 3-4 szklanki wody i włączamy piekarnik na 130 stopni na 40 minut (czas liczymy od załączenia piekarnika, a nie od momentu nagrzania) i pasteryzujemy.
Pozostawiamy w piekarniku do częściowego ostudzenia. 
Mnie wyszło 10 słoików o pojemności 310 – 330 ml, a zalewy zostało drugie tyle. Tak się dzieje co roku, mimo to zawsze robię jej tak dużo.
Dzisiaj tę, która pozostała wykorzystałam do zalania pieczarek i jakoś nie mam wątpliwości, że będą pyszne. Do zalewy dodałam łyżkę soli, ponieważ w zalewie jej nie było i gotowałam w tejże zalewie pieczarki przez 7 minut.
Gorące wraz z zalewą przełożyłam do słoików i pasteryzowałam razem z ogórkami :). 

 

Ogórki z charakterem

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *