Dżem z pomarańczy

Dżem z pomarańczy

Składniki na 8 małych słoiczków:
2,5 kg pomarańczy (po obraniu i filetowaniu powinno zostać około 1,5 kg)
jedno opakowanie cukru żelującego 3:1 
skórka obrana z dwóch pomarańczy
3 łyżeczki świeżo startego imbiru
8 łyżek soku z cytryny

Przygotowanie:
2 pomarańcze sparz i wyszoruj dokładnie szczoteczką.
Za pomocą nożyka szczelinowego obierz skórkę, rób to tak, by nie zostało albedo, czyli biała warstwa (albedo jest zdrowe, aczkolwiek nada gorzki smak dżemowi, a tego nie chcemy). 
Obraną skórkę drobno posiekaj.
Wszystkie pomarańcze filetuj, to jest bardzo łatwe, wystarczy dobry nóż do filetowania.
Gotowe cząstki pomarańczy wrzucaj do sporej miski.
Z każdej pomarańczy po filetowaniu wyciśnij sok prosto do miski z owocami.
Dodaj posiekaną skórkę, sok z cytryny, imbir oraz cukier żelujący. 
Wymieszaj i przełóż zawartość miski do garnka o grubym dnie.
Zagotuj cały czas (no prawie cały czas :D) mieszając.
Smaż około 10 minut.
Gorący dżem przekładaj do wyparzonych słoiczków.
Porządnie je zakręć i odstaw do wystudzenia.
Możesz je obrócić do góry dnem(nie wiem, czy to ma jakiekolwiek znaczenia, ale nawet jeśli nie pomoże, to na pewno nie zaszkodzi) tak jak robiły to nasze babcie. 
Ja nie przepadam za dżemami, robię je dla naszych dzieciaków, ale ponieważ akurat upiekliśmy chlebek, to z ogromną przyjemnością zjadłam go z tymże dżemem, naturalnie 2 kromeczki, a nie cały bochenek :D.

Dżem z pomarańczy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *