Dodatek do rosołu – kluseczki z wątróbki drobiowej

Dodatek do rosołu – kluseczki z wątróbki drobiowej

Dodatek do rosołu – kluseczki z wątróbki drobiowej

Składniki dla 2 osób:
100 g wątróbki z kurczaka
żółtko surowe (jeśli robisz większą ilość niż u nas, daj całe jajo)
2 łyżki mąki krupczatki
sól do smaku
pieprz do smaku

Dodatek do rosołu
nabieraj masę na łyżkę 

Przygotowanie:
Wątróbkę umyj i oczyść z błon i żyłek. Jeśli robisz z takiej ilości jak my to posiekaj wątróbką, jeśli z większej ilości możesz zblendować. Przełóż do miseczki, dodaj sól, pieprz, mąkę oraz surowe żółtko jajka. Mąkę dodawaj powoli, możesz mieć większe lub mniejsze jajko. Dokładnie wymieszaj. Konsystencja powinna być troszkę gęstsza niż na kluseczki lane. W trakcie jedzenia rosołku wpadliśmy na to, żeby dodać troszkę kurkumy w celu uatrakcyjnienia koloru kluseczek, możesz dodać jeśli chcesz :).

Nabieraj masę na łyżkę, a małą łyżeczką strzepuj po troszku do gotującego się rosołu. Gotuj 3-5 minut i podawaj. Smacznego 🙂

Dodatek do rosołu
Dodatek do rosołu

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *