Żółta cukinia faszerowana udźcem z kurczaka

Żółta cukinia faszerowana udźcem z kurczaka

Żółta cukinia faszerowana udźcem z kurczaka

Żółta cukinia faszerowana udźcem z kurczaka

Składniki dla 2 osób:
cukinia o wadze 500 – 600 g, u nas żółta (waga warzywa w całości)
100 g udźca z kurczaka bez skóry i bez kości
mała czerwona cebula
1/2 małej czerwonej papryki
1/2 średniej marchewki
2 ząbki czosnku
2 łyżki groszku, u nas mrożony
płaska łyżeczka startego parmezanu
olej rzepakowy – ilość zależna od wielkości rondla
2 łyżeczki pikantnej przyprawy do grilla, możesz użyć łagodnej jeśli nie lubisz ostrych smaków
1/2 łyżeczki kurkumy
łyżka lutenicy, może być ajwar ewentualnie łyżeczka przecieru pomidorowego
2 plastry dobrego żółtego sera

Przygotowanie:
Paprykę przekrój, usuń gniazda nasienne i posiekaj.
Cebulę  obierz i posiekaj.
Mięso również posiekaj.
W rondlu rozgrzej olej i wrzuć cebulę.
Gdy cebula się lekko zeszkli dorzuć paprykę i przesmażaj kilka minut razem.
Dodaj groszek.
Dopraw przyprawą do grilla, kurkumą oraz solą i pieprzem.
Po 5 minutach zdejmij z ognia i dodaj lutenicę, czosnek przeciśnięty przez praskę  oraz parmezan i mięso.
Cukinię wyszoruj, przekrój na pół i usuń gniazda nasienne.
Wyskrob część miąższu i dodaj do farszu.
Wymieszaj bardzo starannie.
Łódeczki cukinii posyp solą i napełniaj farszem.
Żółty ser pokrój w paseczki i ułóż na nafaszerowanych połówkach cukinii.
Włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni ( z termoobiegiem) i zapiekaj około 40 minut.
Od razu podawaj. Smacznego :).

Żółta cukinia faszerowana udźcem z kurczaka
Żółta cukinia faszerowana udźcem z kurczaka

Cukinia

Kilka zdań na temat cukinii, coś z własnych doświadczeń i coś wyczytanego :). Kupując cukinię zwracam zawsze uwagę na jej wygląd. Przede wszystkim skóra nie może być pokaleczona i nie może mieć żadnych plam i odbarwień. Następną sprawa to kolor warzywa, musi być intensywny, a sam owoc twardy. Najsmaczniejsza jest oczywiście cukinia młoda, smakuje świetnie również na surowo i jest doskonałym dodatkiem do sałatek. Warzywo to można poza tym smażyć, gotować i piec. Kremowa zupa z cukinii, to jedna z najlepszych zup na świecie :). Poza tym podobno (ja osobiście nie robiłam, mieszkam w wieżowcu i nie mam działki warzywnej :)) doskonałe są kwiaty cukinii smażone lub pieczone. Kiedyś na pewno zrobię i sprawdzę, czy faktycznie tak dobrze smakują :). 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *