Żołądki gęsie

Żołądki gęsie w sosie curry podane z kaszą gryczaną

Żołądki gęsie w sosie curry podane z kaszą gryczaną

Składniki dla 2 osób:
5 połówek żołądków
1 cebula
2 ząbki czosnku
marchew
1 łyżeczka czerwonej pasty curry
1 łyżeczka żółtej curry
2 łyżeczki kurkumy
1 łyżeczka papryki chilli
1 łyżeczka sambal oelek
½ łyżeczki ziaren kolendry
1 łyżka sosu sojowego
½ łyżeczki pasty cytrynowej
1 łyżeczka cukru
1/3 kostki bulionu warzywnego
150 ml gęstego jogurtu
sól
pieprz
smalec gęsi lub olej

Przygotowanie:
Żołądki dokładnie obierz z błonek i powięzi. Przetnij wzdłuż, a następnie w cienkie plasterki. W rondlu rozgrzej smalec i wrzuć żołądki razem z pokrojoną cebulą i posiekanym czosnkiem. Smaż aż cebula się zeszkli. Zalej wodą tak żeby przykryła mięso i dorzuć kostkę bulionową. Marchew umyj, obierz i pokrój w plastry. Jak mięso będzie miękkie dodaj pozostałe składniki oprócz jogurtu, który podajemy bezpośrednio przed podaniem. Duś do momentu aż marchew zmięknie. Dodaj jogurt i podawaj. Smacznego :).

Żołądki gęsie
Żołądki gęsie

Gęsina 

Żołądki gęsie już gościły wiele razy na naszym stole przez ostatni rok. Wcześniej nie widziałam ich w sprzedaży albo zwyczajnie nie zwróciłam na nie uwagi. I szczerze powiedziawszy nie pamiętam dokładnie dlaczego, w jakim celu kupiłam je któregoś dnia. Ale doskonale pamiętam, jak bardzo nam posmakowały. Od tamtej pory bardzo często kupujemy po żołądku z tego ptaka i dodajemy do rosołku, a czasem tak jak dzisiaj są głównym bohaterem dania.

Gęsina w ogóle jest bardzo smacznym mięskiem, ale wciąż jeszcze za mało popularna w naszym kraju. My gąskę pieczemy tylko gdy mamy mieć gości, bo dla nas dwojga jest zdecydowanie za wielka. Pierś z gęsi można kupić oddzielnie (mrożoną), ale udek nie widziałam w sklepach. Taki filet mam w zamrażalniku i chyba zrobimy go metodą sous vide do chlebka :). Bo niestety rzadko można dostać smaczną szynkę przyrządzoną bez dodatku tych różnych świństw. Chociaż w tamtym tygodniu kupiłam w takim małym sklepiku „szynkę na parze” – tak się nazywała i bardzo mi smakowała. W tym tygodniu pani poleciła mi też schab na parze, wzięłam na skosztowanie ale nie był taki smaczna jak szynka. 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *