Żeberka jagnięce w kapuście

Żeberka jagnięce w kapuście

Składniki dla 4 osób:
500 g żeberek jagnięcych
1/2 małej białej kapusty
duża cebula
200 g pieczarek
spora marchewka
szklanka bulionu drobiowego
1/2 łyżeczki kminku, może być mielony
łyżka przyprawy do bigosu
płaska łyżeczka białego mielonego pieprzu
1/2 pęczka koperku
olej

Przygotowanie:
Żeberka pokrój na pojedyncze kostki.
Obsmaż na oleju na złoty kolor z obu stron.
Dodaj obraną i pokrojoną w kostkę cebulę.
Smaż, aż cebula się lekko przyrumieni.
Zalej bulionem.
Gotuj, aż żeberka zaczną mięknąć.
Kapustę poszatkuj, a oczyszczone lub obrane pieczarki pokrój w plastry.
Marchew obierz i pokrój w cienkie plasterki.
Dodaj kapustę,pieczarki i marchew do żeberek.
Dorzuć przyprawy i duś, aż kapusta, marchew i żeberka będą miękkie.
Umyty i posiekany koper połącz z kapustą i wszystko delikatnie wymieszaj.
Podawaj z ziemniakami lub pieczywem. Smacznego :).

Żeberka jagnięce w kapuście

Wiele osób kojarzy ciągle jagnięcinę ze starą baraniną, którą w odległych już czasach, można było kupić w naszym kraju. Nic bardziej mylnego. Jagnięcina smakuje wybornie :). Oczywiście należy sprawdzać z jakich pochodzi hodowli. Jeżeli mięso jest niepakowane, to mamy prawo zapytać o to sprzedawcę. Nie bójmy się zadawać pytań, wszak wszyscy chcemy jeść to za co płacimy. Jagnięcina jest dość droga.

2 thoughts on “Żeberka jagnięce w kapuście”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *