Żeberka jagnięce w kapuście

Żeberka jagnięce w kapuście

Składniki dla 4 osób:
500 g żeberek jagnięcych
1/2 małej białej kapusty
duża cebula
200 g pieczarek
spora marchewka
szklanka bulionu drobiowego
1/2 łyżeczki kminku, może być mielony
łyżka przyprawy do bigosu
płaska łyżeczka białego mielonego pieprzu
1/2 pęczka koperku
olej

Przygotowanie:
Żeberka pokrój na pojedyncze kostki.
Obsmaż na oleju na złoty kolor z obu stron.
Dodaj obraną i pokrojoną w kostkę cebulę.
Smaż, aż cebula się lekko przyrumieni.
Zalej bulionem.
Gotuj, aż żeberka zaczną mięknąć.
Kapustę poszatkuj, a oczyszczone lub obrane pieczarki pokrój w plastry.
Marchew obierz i pokrój w cienkie plasterki.
Dodaj kapustę,pieczarki i marchew do żeberek.
Dorzuć przyprawy i duś, aż kapusta, marchew i żeberka będą miękkie.
Umyty i posiekany koper połącz z kapustą i wszystko delikatnie wymieszaj.
Podawaj z ziemniakami lub pieczywem. Smacznego :).

Żeberka jagnięce w kapuście

Wiele osób kojarzy ciągle jagnięcinę ze starą baraniną, którą w odległych już czasach, można było kupić w naszym kraju. Nic bardziej mylnego. Jagnięcina smakuje wybornie :). Oczywiście należy sprawdzać z jakich pochodzi hodowli. Jeżeli mięso jest niepakowane, to mamy prawo zapytać o to sprzedawcę. Nie bójmy się zadawać pytań, wszak wszyscy chcemy jeść to za co płacimy. Jagnięcina jest dość droga.

3 thoughts on “Żeberka jagnięce w kapuście”

  1. Jagnięcina gości na naszym stole od zawsze, dlatego że nie ma innej alternatywy na zdrowe mięso dziś na naszym rynku, jest pyszna

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *