Zapiekanka ziemniaczano jajeczna z szynką

Zapiekanka ziemniaczano jajeczna z szynką

Składniki dla 2 osób:
4 średnie ziemniaki (bardziej małe niż duże :D)
mały por – tylko biała część
5 łyżek mrożonego lub świeżego groszku
2 surowe jajka
9 plasterków szynki szwarcwaldzkiej
50 – 60 ml kwaśnej śmietany 12 %
3 – 4 łyżki posiekanego szczypiorku
50 g twardego żółtego sera
gałka muszkatołowa
sól
pieprz biały
łyżeczka masła klarowanego + do wysmarowania naczynia do zapiekania

Przygotowanie:
Ziemniaki podobnej wielkości ugotuj w mundurkach i pozostaw do lekkiego ostudzenia.
Groszek ugotuj w lekko osolonej wodzie.
Na patelni rozgrzej masło klarowane i zeszklij pokrojony w plasterki por.
Przełóż go na talerzyk wyścielony ręcznikiem papierowym.
Jajka rozbij do miseczki, dodaj śmietanę i dopraw solą oraz pieprzem i gałką muszkatołową a następnie dokładnie rozbełtaj najlepiej za pomocą rózgi.
Ziemniaki obierz i pokrój w plastry.
Szynkę pokrój na mniejsze porcje.
Ser zetrzyj na grubych oczkach tarki.
Naczynie żaroodporne posmaruj masłem.
Na dno ułóż część ziemniaków, następnie daj por i szczypiorek, a na wierzchu rozłóż szynkę i tak układaj warstwy do wyczerpania składników.
Wlej jajka ze śmietaną i całość posyp z wierzchu serem.
Piekarnik rozgrzej do 180 stopni.
Włóż zapiekankę i piecz do czasu, aż zapiekanka się zetnie, a ser przyrumieni. Smacznego :).

 

Zapiekanka ziemniaczano jajeczna z szynką
Zapiekanka ziemniaczano jajeczna z szynką

Zapiekanki lubimy chyba wszyscy, również za to, że kombinacji na ich przyrządzenie jest mnóstwo. Ja najbardziej lubię takie, które nie mają zbyt wielu składników. Podobnie mam z pizzą, im mniej na niej leży tym smakuje pyszniej i w pełni mogę się rozkoszować smakiem doskonałego drożdżowego ciasta i niezwykle aromatycznego sosu. No i chyba narobiłam sobie ochoty na pizzę…, a więc pomysł na jutrzejszy obiad już jest 😀

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *