Wołowina po burgundzku, czyli Boeuf bourguignon

Wołowina po burgundzku, czyli Boeuf bourguignon

Wołowina po burgundzku, czyli Boeuf bourguignon

Składniki dla 2 osób:
300 g dobrej wołowiny
200 g pieczarek brązowych lub białych
cebula
marchewka
szklanka czerwonego wytrawnego wina
rosół wołowy lub warzywny ok. 1/2 szklanki
sól
pieprz
smalec gęsi
łyżeczka mąki

Przygotowanie:
Cebulę i marchew obierz.
Cebulę pokrój w kostkę, a marchew w plasterki.
Mięso umyj, osusz przy pomocy papierowych ręczników i pokrój w większą kostkę.
W rondlu rozpuść smalec gęsi lub inny tłuszcz (na przykład olej roślinny) i wrzuć posolone i popieprzone kawałki mięsa.
Obsmażaj na złoty kolor.
Dodaj cebulę i przesmażaj razem z mięsem aż cebula zmięknie.
Zalej winem i duś.
Pieczarki oczyść (możesz obrać), w razie potrzeby pokrój na mniejsze kawałki.
Dodaj do rondla pieczarki i marchewkę i duś razem z mięsem do czasu, aż wołowina zmięknie.
Odparowane wino uzupełniaj bulionem.
Duś do czasu, aż wołowina będzie bardzo miękka.
Pod koniec wmieszaj łyżeczkę mąki. Smacznego :).

Wołowina po burgundzku
Wołowina po burgundzku

Wołowina

Boeuf bourguignon , czyli wołowina po burgundzku jest klasycznym daniem kuchni francuskiej. To rodzaj gulaszu wołowego z czerwonym wytrawnym winem, pieczarkami, marchewką, cebulą i boczkiem. Tego ostatniego składnika nie dodałam, ponieważ nie chciałam podnosić kaloryczności dania.Danie to dzięki swojemu wyśmienitemu smakowi awansowało z prostej, ludowej kuchni, gdzie ma swoje korzenie do wykwintnych restauracji.
Mięso poddaje się długiej obróbce termicznej, dlatego przygotowanie tego dania trwa dość długo. Najlepsza wołowina po burgundzku to ta przyrządzona z wołowej pręgi lub łopatki i bardzo dobrej jakości wina. Teoretycznie powinno pochodzić z winnic Burgundii, ale oczywiście można użyć innego czerwonego, wytrawnego wina. Burgundia słynie również z hodowli bydła, zwłaszcza rasy charolais i wspaniałych win z miejscowych winnic, zwłaszcza Cote de Nuits i Cote de Beaune.
Powyższe informacje zaczerpnęłam z książki „Smaki świata”. 

Zobacz również przepis na naszą rodzimą potrawę z wołowiny, czyli sztukę mięsa w sosie musztardowym:
http://www.wielosmaki.pl/dania-z-miesem/sztuka-miesa/

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *