Wołowina duszona

Wołowina duszona w czerwonym, wytrawnym winie

Wołowina duszona w czerwonym, wytrawnym winie

Wołowina duszona
Zdjęcie wstępne

Składniki dla 2 osób:
spory plaster antrykotu wołowego
1/2 dużej białej cebuli
3-4 suszone grzyby
70 ml czerwonego wina wytrawnego
100 ml rosołu
2 liście laurowe
3 ziarna angielskiego ziela
czarny pieprz
sól
smalec gęsi (masło klarowane, bądź olej)

Przygotowanie:
Antrykot posól i popieprz świeżo zmielonym pieprzem z obu stron. Na mocno rozgrzany na patelni smalec połóż plaster wołowiny, obsmażaj aż mięso się pięknie zrumieni z dwóch stron. Przełóż do rondelka, a na pozostały na patelni tłuszcz wrzuć pokrojoną w drobną kostkę cebulę i smaż do zeszklenia. W tym czasie do rondla z wołowiną wlej 50 ml czerwonego wina i 100 ml dobrego rosołu oraz liście laurowe i ziele angielskie oraz grzyby suszone. Dodaj zeszkloną cebulę, a patelnię wypłucz pozostałym winem i przelej do rondla z mięsem. Duś do momentu, aż mięso będzie miękkie. Pamiętaj mięso musi być tak długo duszone, że po skosztowaniu musi się rozpływać w ustach. Jeśli chcesz uzyskać gęsty, kremowy sos, wyjmij mięso, sos przelej do blendera, zmiksuj dokładnie, przełóż z powrotem do rondla, doprowadź do wrzenia i dodawaj stopniowo mąkę krupczatkę, aż do uzyskania pożądanej konsystencji.  Smacznego :).

 

Wołowina duszona
Wołowina duszona

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *