Węgierski gulasz wołowy

Węgierski gulasz wołowy duszony z czerwonym winem

Węgierski gulasz wołowy duszony z czerwonym winem

Węgierski gulasz wołowy duszony z czerwonym winem

Składniki dla 3 osób:
250 g wołowiny na gulasz
papryka czerwona
papryka żółta
łodyga selera naciowego
średnia marchewka
mała pietruszka
2 średnie ziemniaki
średni pomidor
średnia cebula
2 ząbki czosnku
szklanka wina czerwonego
szklanka bulionu
2 liście laurowe
kilka ziaren ziela angielskiego
kilka ziaren pieprzu czarnego
łyżeczka papryki słodkiej
łyżeczka papryki ostrej
łyżeczka słodkiej papryki wędzonej
1/4 łyżeczki mielonego kminku
łyżka lutenicy lub ajwaru – opcjonalnie
łyżka smalcu u nas gęsi

Przygotowanie:
Mięso pokrój w kostkę (na jeden raz do buzi).
Papryki pokrój w większą kostkę.
Cebulę i czosnek obierz i posiekaj.
Łodygę selera obierz z włókien i pokrój w plastry.
Pomidora sparz, przelej zimną wodą, obierz ze skóry i pokrój w kostkę.
Marchew i pietruszkę obierz i pokrój w niezbyt cienkie plasterki.
W rondlu rozgrzej smalec gęsi i dodaj liście laurowe i ziele angielskie.
Po chwili dodaj cebulę i czosnek.
Gdy cebula się zeszkli wrzuć wołowinę i przesmażaj mieszając od czasu do czasu, aż się lekko przyrumieni.
Zalej winem i bulionem, dodaj pozostałe składniki poza ziemniakami i  pokrojoną papryką.
Duś, aż mięso zmięknie.
Teraz dodaj ziemniaki i paprykę.
Gdy wszystkie składniki będą miękkie rozkładaj gulasz na talerze. Smacznego :).

Węgierski gulasz wołowy
Węgierski gulasz wołowy

Wspaniały gulasz, trochę przypomina zupę, ale taki właśnie ma być. Smakował wybornie. Właśnie wybieramy się do Krakowa i mamy zamiar odwiedzić polecaną nam przez znajomego Chorwata restaurację węgierską. Mam zamiar skosztować tam jakiegoś dania, którego jeszcze nie miałam okazji jeść, a jeśli okaże się równie dobre jak dzisiejszy gulasz, to nie omieszkamy przygotować go i umieścić na blogu :). Miłego dnia życzę Wam wszystkim i sobie również :). 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *