Wątróbka z królika z brzoskwinią i cebulką

Wątróbka z królika z brzoskwinią i cebulką

Wątróbka z królika z brzoskwinią i cebulką

Składniki na dwie porcje:
wątróbka z królika
1/2 średniej cebuli
brzoskwinia
50 ml czerwonego wytrawnego wina
łyżeczka sosu teriyaki
szczypta majeranku
smalec gęsi do smażenia lub masło klarowane
sól do smaku
pieprz do smaku

Przygotowanie:
Wątróbkę obierz z błonek, umyj i pokrój tak jak lubisz.
Cebulę obierz i pokrój w półpiórka
Brzoskwinię przekrój na pół. Jedną połowę obierz ze skórki i pokrój w kostkę. Drugą połowę pokrój w półplastry razem ze skórą.
Na patelni rozgrzej smalec gęsi i wrzuć cebulę. Przesmażaj często mieszając. 
Gdy cebulka zmięknie dodaj pokrojoną wątróbkę, sos teriyaki, szczyptę roztartego w dłoniach majeranku, brzoskwinię. Podlej winem. Przesmażaj na mocnym ogniu, żeby wino szybko odparowało. Mieszaj cały czas. Wszystko musi dziać się szybko. Jeśli proces smażenia się przedłuży wątróbka stwardnieje i stanie się niesmaczna.
Podawaj z pozostałą brzoskwinią i piklami lub kiszonym albo konserwowym ogórkiem. Smacznego :).

Wątróbka z królika
Wątróbka z królika

Pisałam już na blogu i to podejrzewam, że za każdym razem gdy pojawiało się danie z królikiem, o tym że to moje smaki z dzieciństwa. Najbardziej wspominam pasztety z królika robione przez mojego tatę i biały barszcz na króliku. Robiliśmy i jedno, i drugie. Barszcz wyszedł rewelacyjny, natomiast pasztet mimo, że pyszny, to brakowało w nim czegoś co tato dodawał…najgorsze jest to że nie mam pojęcia co to mogło być. W tamtych czasach gdy mieszkałam z rodzicami byłam młodą dziewczyną i nie interesowałam się zbytnio kulinariami. Owszem, potrafiłam docenić smak, wiedziałam że tato jest świetnym kucharzem, aczkolwiek nie podglądałam w jaki sposób przyrządza swoje dania. Teraz naturalnie żałuję tego bardzo. Podaję link na przepis na barszcz biały przyrządzony na króliku.
http://www.wielosmaki.pl/przepisy/zupy/bialy-barszcz/

Wątróbka i owoce

Dzisiejsze danie powstało przez przypadek. Zobaczyłam królika w dobrej cenie, a że w zamrażalniku już tego mięsa nie miałam, więc postanowiliśmy uzupełnić zapasy. Królik był kupiony razem z podrobami, a ponieważ mam świadomość, że wątróbka z niego jest pyszna, to postanowiliśmy ją przyrządzić. Wiadomo, że wątróbka kocha owoce, ponieważ w domu mieliśmy brzoskwinie i nektarynki, to wykorzystaliśmy do potrawy. Odrobina czerwonego wina podkręciła smak :).

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *