Wątróbka z czereśniami

Wątróbka z czereśniami i borówkami amerykańskimi

Wątróbka z czereśniami i borówkami amerykańskimi

Wątróbka z czereśniami i borówkami amerykańskimi

Składniki dla 2 osób:
350 g wątróbki z indyka
2 szalotki
50 g czereśni, waga po wydrylowaniu
50 g borówki amerykańskiej
2 łyżki octu winnego
100 ml czerwonego wina
duża gałązka rozmarynu
duża szczypta suszonego estragonu
łyżeczka syropu z agawy lub miodu
łyżka oleju
mąka do posypania wątróbki
sól
pieprz czarny

Przygotowanie:
Wątróbkę oczyść dokładnie z błonek, pokrój na mniejsze kawałki i posyp z obu stron solą oraz świeżo zmielonym pieprzem,i oprósz mąką (może być krupczatka).
Szalotki obierz i pokrój na cienkie plasterki.
Czereśnie i borówki umyj i wysusz.
Czereśnie wydryluj.
Na patelni rozgrzej porządnie łyżkę oleju i rozłóż wątróbkę.
Smaż po 4 minuty z każdej strony i przełóż na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.
Na patelnię ze smażenia wątróbki wrzuć szalotkę i przesmażaj, aż zacznie brązowieć 2-3 minuty.
Dodaj ocet winny, wino i owoce (trochę odłóż do dekoracji).
Dorzuć rozmaryn i estragon, od czasu do czasu mieszaj.
Gdy owoce zaczną się rozpadać dodaj łyżeczkę masła klarowanego albo zwykłego oraz łyżeczkę syropu z agawy.
Dołóż wątróbkę, zagrzej wszystko razem i podawaj.
Można podawać z ziemniakami lub pieczywem. Smacznego :).

Wątróbka z czereśniami
Wątróbka z czereśniami

Danie smakowało wybornie, to chyba jedna z najlepszych wątróbek jakie jadłam. Mam wielką słabość do mięs podawanych w towarzystwie owoców, zawsze mile zaskakują mnie swoim niepowtarzalnym smakiem.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *