Wątróbka drobiowa duszona z brzoskwinią

Wątróbka drobiowa duszona z brzoskwinią

Wątróbka drobiowa duszona z brzoskwinią

Składniki dla 2 osób:
średniej wielkości dojrzała, ale ciągle jeszcze twardawa brzoskwinia
250 g wątróbki z kurczaka lub z indyka
mała czerwona cebula
olej 
2 upieczone buraki (gotowane też się nadają, ale smak będzie troszkę inny)
łyżka pestek słonecznika
dobrej jakości oliwa
sok z limonki lub ocet winny
glazura balsamiczna
sól i pieprz do podania

Przygotowanie:
Upieczone buraki obierz ze skóry i pokrój w równe cienkie krążki (możesz użyć w tym celu nożyka szczelinowego lub mandoliny).
Rozgrzej patelnię i wrzuć słonecznik, upraż na lekko złoty kolor.
Zrzuć go na talerzyk i pozostaw do ostudzenia.
Talarki buraków rozłóż na talerzach i posyp prażonymi pestkami słonecznika.
Cebulę obierz i pokrój w piórka.
Brzoskwinię obierz, usuń pestkę i pokrój w małą kostkę.
Wątróbkę oczyść z wszystkich żyłek i pokrój na mniejsze kawałki, osusz papierowym ręcznikiem.
Rozgrzej olej i wrzuć cebulę.
Przesmażaj mieszając od czasu do czasu, aż zmięknie.
Dodaj wątróbkę i smaż razem 2-3 minuty od czasu do czasu mieszając (bardzo ważne by wątróbki nie przesmażyć, ponieważ stanie się twarda, zapychająca i niesmaczna).
Dodaj brzoskwinię i smaż razem jeszcze minutę.
Carpaccio z buraka skrop oliwą, sokiem z limonki i polej glazurą balsamiczną. 
Na buraki rozłóż wątróbkę.
Na talerzu dopraw delikatnie solą i pieprzem. Smacznego :).

 

Wątróbka drobiowa duszona z brzoskwinią
Wątróbka drobiowa duszona z brzoskwinią

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *