Warkocz z polędwicy

Warkocz z polędwicy wieprzowej z suszonymi śliwkami

Warkocz z polędwicy wieprzowej z suszonymi śliwkami

Warkocz z polędwicy wieprzowej z suszonymi śliwkami

Składniki dla 6 osób:
2 spore polędwice wieprzowe
100 g surowego boczku w cieniutkich plastrach
1/2 łyżeczki przyprawy cevapcici
10 suszonych śliwek kalifornijskich
2 łyżki glazury balsamicznej
łyżka sosu teriyaki
sól
pieprz

Przygotowanie:
Polędwiczki przekrój wzdłuż na połowy. Posól  je i popieprz. Śliwki przekrój na pół i rozpłaszcz. Układaj na mięsie. Na wierzchu połóż po kilka plastrów boczku. Posmaruj sosem teriyaki oraz posyp przyprawą cevapcicic. Zapleć warkocz. Posmaruj dokładnie glazurą balsamiczną. Wyłóż na blachę lub do foremki. Piecz w temperaturze 180 stopni przez dwie godziny przykryte folią aluminiową. Na 15 minut przed końcem pieczenia ściągnij folię i zarumień mięso. Smacznego 🙂

Warkocz z polędwicy
Warkocz z polędwicy

Dzisiaj na obiedzie mieliśmy gości, były nasze tyskie dzieci i maluchy. I nie macie pojęcia ile radości sprawiło nam gotowanie dla 7 osób, a nie tak jak zazwyczaj dla dwóch. Była to okazja, by przygotować coś z większej ilości mięsa. Pomyśleliśmy o polędwiczkach i spleceniu z nich warkocza. Mieliśmy kupić 3 i spleść normalnego warkocza, niestety okazało się, że na naszym zaprzyjaźnionym stoisku na hali mięsnej zostały już tylko dwie sztuki. W związku z tym splataliśmy warkocz z czterech kawałków mięsa.Obiadek był udany, całe mięsko zostało zjedzone, były dokładki :). Nawet maluchy pozjadały swoje porcje, z czego ucieszyliśmy się niezmiernie:).
Poniżej podaję link do przepisu na zbliżone danie :).
http://www.wielosmaki.pl/dania-z-miesem/pieczen-warkocz-z-trzech-rodzajow-miesa/

Wieprzowina

Mięso wieprzowe rzadko pojawia się w naszym domu. Pewnie ma to związek z tym, że mamy już swoje lata i świadomość, że ten rodzaj mięsa jest najmniej wskazany. Wiadomo jednak, że nie można popadać w paranoję i od czasu do czasu czemu nie? :). Wieprzowina, to przecież też przeróżne szynki i wędliny, to głównie z nich są robione. Nie potrafię sobie od czasu do czasu odmówić np. takiej kiełbaski typu swojska. Pewnie dlatego, że pochodzę ze wsi i wyroby ze świniobicia, które kupowali moi rodzice były przepyszne. Oczywiście te w dzisiejszych czasach już nie smakują tak pysznie, ale czasem uda się trafić na prawie równie dobrą :).

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *