Vindaloo, danie kuchni hinduskiej

Vindaloo, danie kuchni hinduskiej

Składniki dla 2 osób:
3-4 udźce z kurczaka bez skóry i kości
Marynata:
2 ząbki czosnku
2 cm obranego i startego na drobnych oczkach tarki imbiru (imbir najłatwiej jest obrać łyżeczką)
płaska łyżeczka kurkumy
średniej wielkości cebula
3 łyżki świeżo wyciśniętego soku z limonki lub cytryny
łyżka białego octu winnego
2 łyżeczki garam masala
płaska łyżeczka kuminu
płaska łyżeczka nasion kolendry
płaska łyżeczka pieprzu kajeńskiego
łyżeczka ziaren gorczycy

Składniki na sos:
suszona ostra papryczka
1/2 puszki krojonych pomidorów pelati – obranych ze skórki
laska cynamonu
1/2 łyżeczki kuminu
1/2 łyżeczki płatków chili
łyżeczka słodkiej papryki
łyżeczka cukru trzcinowego
150 ml jogurtu naturalnego
masło klarowane – ghee
sól

Przygotowanie:
Cebulę obierz i pokrój w półplasterki lub średniej wielkości kostkę.
Mięso pokrój w 2 centymetrową kostkę.
Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę.
Do moździerza wrzuć kolendrę, kumin, gorczycę i zmiażdż.
Z czosnku, imbiru, soku z limonki i octu utrzyj pastę.
Połącz z pozostałymi przyprawami i dodaj do miski z kurczakiem.
Mieszaj dokładnie, aż każdy kawałek mięsa będzie dokładnie otoczony marynatą.
Odstaw do lodówki na 5-6 godzin lub na całą noc.

Przygotowanie sosu:
W rondlu rozgrzej masło klarowane.
Wrzuć laskę cynamonu, rozkruszoną suszoną paprykę, słodką paprykę w proszku i kumin.
Smaż, aż poczujesz intensywny aromat i dodaj zamarynowanego kurczaka.
Do podrumienionego mięsa dodaj pomidory, cukier i dopraw solą.
Duś na małym ogniu pod przykryciem, aż mięso zmięknie.
Dodaj jogurt.
Podawaj z chlebkiem naan. Smacznego :).

Vindaloo, danie kuchni hinduskiej

Vindaloo jest daniem kuchni indyjskiej dobrze znanym na całym świecie. To jedna z ostrzejszych potraw jakie znam. Najbardziej znana jest wersja z kurczakiem lub jagnięciną. Jeśli niekoniecznie chcemy się trzymać podstawowego, tradycyjnego przepisu, to możemy zmodyfikować danie i dostosować do własnych preferencji. Głównie mam tu na myśli ostrość :).
Chlebki naan piekliśmy sami. Wkrótce wrzucę przepis, który jest banalnie prosty.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *