Udźce z kurczaka duszone w papryce i białym winie

Udźce z kurczaka duszone w papryce i białym winie

Udźce z kurczaka
Ciasno ułóż w rondelku 

Składniki dla 4 osób:
4 udźce z kurczaka bez kości i bez skóry
4 plastry szynki szwarcwaldzkiej
1/2 papryki czerwonej
1/2 papryki żółtej
mała cebula
2 ząbki czosnku
1/2 szklanki białego wina
1/2 szklanki wody
łyżka sosu sojowego ciemnego
kopiasta łyżka ajwaru łagodnego
2 liście laurowe
płaska łyżeczka czerwonej pasty curry
łyżeczka sosu piri piri
szczypta „jarzynki”

Przygotowanie:
Udźce rozwiń, rozłóż plaster szynki, ponownie zwiń i zepnij wykałaczką. Ułóż ciasno na dnie małego rondla. Papryki umyj, usuń gniazda nasienne i pokrój w średnią kostkę i dorzuć do mięsa . Cebulę obierz i pokrój w plastry lub kostkę i dodaj do garnka. Czosnek przeciśnij przez praskę do rondla. Zalej winem i wodą. Dodaj liście laurowe, „jarzynkę”, pastę curry, sos sojowy, ajwar i sos piri piri. Duś aż mięso będzie miękkie. Podawaj z ryżem lub ziemniakami z wody. Smacznego :).

Udźce z kurczaka
Udźce z kurczaka

 

Jest to sposób na tanie danie, przyrządzone w taki sposób, że spokojnie można serwowować nawet zaproszonym gościom. Kurczak ma w ogóle to do siebie, że można go gotować, dusić, smażyć, czy piec na przeróżne sposoby i za każdym razem uzyskać inny, ciekawy smak. Taką chyba najtrudniejszą częścią do obróbki termicznej jest filet z piersi. W postaci ” kotleta”, ok.ponieważ po kolorze panierki wiemy kiedy jest wystarczająco usmażony. Bardzo często pod inną postacią przesmażamy to mięso, przez co robi się niesmaczne i jak to się potocznie mówi „staje w gardle”.

Udziec z kurczaka

Natomiast wyfiletowany udziec tego ptaka, daje nam pewność, że mięsko nie będzie przesuszone. Plaster szynki dodatkowo poprawia walory smakowe, podobnie zresztą jak białe wino. Papryka duszona z kurczakiem jest pyszna w smaku, wręcz rozpływa się w ustach i dodatkowo pięknie prezentuje się na talerzu :). Oczywiście jeśli ktoś woli na swoim talerzu mieć danie łagodne wystarczy pominąć pastę curry i sos piri piri. Zapraszamy do skorzystania z tego przepisu, bo naprawdę warto 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *