Udźce kurczaka duszone w kapuście i winie

Udźce kurczaka duszone w kapuście i winie

Składniki dla 4 osób:
4 udźce z kurczaka
1/2 małej młodej kapusty
1/2 szklanki białego wina
łyżeczka sosu sojowego grzybowego
2 plasterki boczku surowego wędzonego
mała cebula
pieprz
sól
smalec gęsi
2 łyżki posiekanego koperku
Przygotowanie:
Z kurczka zdejmij skórę i posól mięso. Cebulę pokrój w kostkę. W rondlu rozgrzej smalec i obsmaż kurczka, dodaj cebulę i smaż aż się zeszkli. Dodaj poszatkowaną kapustę i zalej winem. Dodaj grzybowy sos sojowy, pokrojony w paseczki boczek i duś wszystko do miękkości. Pod koniec dodaj posiekany koperek Podawaj z ziemniakami z wody. Smacznego :).

Udźce kurczaka
Udźce kurczaka

Oda do kapusty 🙂

Kupiliśmy świeżutkie udźce z kurczka, wstępnie mieliśmy je zrobić pieczone w towarzystwie papryki. Takowe na pewno też pojawią się na naszym blogu, ponieważ smakują wybornie. Gdy zajrzałam jednak do lodówki zobaczyłam, że przecież mamy połówkę główki młodej kapusty. A czy można pozwolić, żeby pyszna młoda kapucha leżała zbyt długo w lodówce – nigdy w życiu. Kapustę kupiłam na surówkę, ale jak się mieszka we dwoje, to prawie niczego nie da się kupić i wykorzystać do jednego posiłku, zazwyczaj nam coś zostaję no i kombinujemy co z tą pozostałością zrobić. I to kombinowanie kończy się na ogół jakimś fajnym daniem :). Tak stało się i tym razem. Ja ostatnio mam też fazę na dodawanie do potraw wina, fajnie wzbogaca smak jedzenia. Tak o to powstało pyszne, proste w wykonaniu danie.

Rozmawiałam wczoraj z koleżanką, która mieszka w Holandii, żaliła się że niestety nigdzie nie można tam kupić młosej kapusty. Wydało mi się to bardzo dziwne, że w kraju który wręcz słynie z uprawy warzyw nie ma młodej kapusty. Być może Holendrzy nie są amatorami potraw z tymże warzywem. My Polacy, a przynajmniej większość z utęsknieniem czekamy na pojawienie się kapusty na straganach. Pamietam, że w tym roku pierwsza kapusta, którą kupiłam była bodajże z Portugalii, nie umiałam się jednak powstrzymać (oczywiście mam świadomość czym była spryskana itd…) i o dziwo byłam zaskoczona, pozytywnie zaskoczona, ponieważ smakowała wybornie :).

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *