Udźce kurczaka z warzywami i ryżem jaśminowym

Udźce kurczaka z warzywami i ryżem jaśminowym

Udźce kurczaka z warzywami i ryżem jaśminowym

Składniki dla 2 osób:
3 średniej wielkości udźce kurczaka bez kości i bez skóry
1/2 czerwonej papryki
1/2 żółtej papryki
1/2 szklanki mrożonego groszku
mała marchewka
średnia cebula
2 ząbki czosnku
niepełna szklanka bulionu – może być ewentualnie z kostki
spora szczypta suszonego tymianku
spora szczypta suszonej bazylii
spora szczypta suszonego oregano
2 kopiaste łyżki lutenicy (pasta z pomidorów i papryki)
3 łyżki mleka kokosowego albo słodkiej śmietanki 30 %
3-4 gałązki natki pietruszki
olej

Przygotowanie:
Cebulę obierz i pokrój w sporą kostkę.
W rondlu o grubym dnie rozgrzej olej roślinny i wrzuć cebulę, mieszaj od czasu do czasu.
Obierz czosnek i posiekaj.
Mięso obierz z ewentualnych błonek i pokrój na mniejsze kawałki.
Marchewkę obierz i pokrój w niezbyt grube plasterki.
Gdy cebula się zeszkli dodaj czosnek, a gdy poczujesz jego wyraźny aromat, to dodaj mięso z kurczaka oraz plasterki marchewki.
Zwiększ ogień i przesmażaj kilka minut, aż mięso się lekko zezłoci.
Zalej bulionem i duś na małym ogniu.
Papryki umyj przekrój na pół i odrzuć gniazda nasienne.
Połowę odłóż do innej potrawy, a połowę pokrój w sporą kostkę.
Gdy mięso zmięknie wrzuć do gara paprykę i groszek jeśli masz świeży.
Na mrożonym sprawdź czas gotowania zalecany przez producenta i się dostosuj.
Teraz dodaj też suszone zioła i lutenicę.
Gdy papryka zmięknie dodaj mleko kokosowe.
Podawaj z ryżem jaśminowym lub basmati. Smacznego :).

Udźce kurczaka z warzywami
Udźce kurczaka z warzywami

Zobacz również przepis na duszone udźce kurczaka z papryką i winem:
http://www.wielosmaki.pl/dania-z-miesem/udzce-z-kurczaka/

Kurczak

Mięso z tego ptaka jest chyba najpopularniejszym na polskich (i nie tylko ) stołach. Jest mnóstwo sposobów na podanie go i prawie zawsze wychodzi smacznie. Ja nie przepadam jedynie za przesmażoną lub przepieczoną piersią kurczaka, bo wtedy jest taka zapychająca. Natomiast najbardziej smakuje mi udziec, skrzydełka no i oczywiście podudzia. Podając kurczaka smażonego lub też duszonego z dużą ilością warzyw nie muszę podawać dodatkowo surówki. Należy jednak pamiętać, że najwięcej dobra jest w warzywach surowych i należy porcję takowych zjeść przy okazji innego posiłku w czasie dnia :).

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *