Udźce kurczaka pieczone w ciemnym piwie

Udźce kurczaka pieczone w ciemnym piwie

Udźce kurczaka pieczone w ciemnym piwie

Składniki dla 2 osób:
4 udźce kurczaka wytrybowane (bez kości i skóry)

4 cienkie plastry surowego wędzonego boczku
średnia biała cebula
3 suszone śliwki
3 suszone morele
łyżka rodzynek
1/2 łyżeczki cukru trzcinowego
1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
5-6 gałązek świeżego tymianku lub 1/2 łyżeczki suszonego
butelka ciemnego piwa
sól
pieprz
100 g kaszy jaglanej
olej

Przygotowanie:
Kaszę dokładnie opłucz na sicie.
Kurczaka posyp solą i pieprzem, a następnie zawiń każdy w plasterek boczku.
Naczynie do zapiekania posmaruj odrobiną oleju.
Kaszę przełóż do miseczki, dodaj do niej rodzynki oraz pokrojone w paseczki śliwki i morele.
Cebulę obierz i pokrój w piórka, dodaj do miski.
Kaszę dopraw solą i pieprzem i wymieszaj dokładnie.
Na wierzchu ułóż kawałki kurczaka.
Posyp je cukrem i cynamonem.
Połóż gałązki tymianku lub posyp suszonym.
Całość zalej piwem, tak aby przykryło wszystkie składniki.
Przykryj naczynie folią aluminiową i włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na minimum godzinę.
W międzyczasie kontroluj, czy nie odparował płyn, w razie potrzeby dolej jeszcze troszkę piwa.
Po godzinnym pieczeniu sprawdź, czy mięso jest miękkie i ewentualnie dopiekaj jeszcze 10 minut.
Gotowe danie rozkładaj na talerze, resztę piwa wypij :). Smacznego :).

Udźce kurczaka pieczone w ciemnym piwie
Udźce kurczaka pieczone w ciemnym piwie

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *