Tortilla z kurczakiem i kukurydzą

Tortilla z kurczakiem i kukurydzą

Tortilla z kurczakiem i kukurydzą

Składniki dla 2 osób:
2 tortille wieloziarniste
mały filet z kurczaka
3 łyżki kukurydzy z puszki
średniej wielkości czerwona papryka słodka
mała papryczka chili
mała czerwona cebula
średni dojrzały pomidor
ząbek czosnku
1/2 łyżeczki sambal oelek
sól morska
1/2 łyżeczki suszonego oregano
papryka słodka
olej roślinny

Przygotowanie:
Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę.
Paprykę chili posiekaj, a czerwoną słodką pokrój w kostkę.
Czosnek obierz i posiekaj.
Pomidora obierz ze skórki i pokrój na małe kawałki.
Kurczaka pokrój w niewielką kostkę, posyp solą i słodką mieloną papryką.
Na patelni lub w rondlu o grubym dnie rozgrzej olej i smaż chwilkę często mieszając.
Gdy mięso straci kolor surowizny wyjmij na talerzyk wyłożony ręcznikiem papierowym.
Na patelnię po smażeniu kurczaka wrzuć połowę cebuli oraz paprykę i chili.
Gdy papryka zmięknie, ale wciąż będzie chrupiąca dodaj czosnek i pomidora.
Dopraw oregano, solą i pastą sambal oelek.
Duś do czasu, aż sos zgęstnieje.
Na drugiej suchej patelni podgrzej tortillę.
Do sosu dorzuć kurczaka, drugą część cebuli oraz kukurydzę.
W razie potrzeby jeszcze dopraw.
Dokładnie, aczkolwiek delikatnie wszystko wymieszaj.
Gorącą tortillę przełóż na talerz, posmaruj sporą ilością sosu z kurczakiem i zawiń tak jak lubisz.
Podobnie postępuj z drugą tortillą. 
Podawaj dodatkowo z pikantnym dipem. Smacznego :). 

 

Tortilla z kurczakiem i kukurydzą
Tortilla z kurczakiem i kukurydzą

W tortillach najbardziej lubię to, że można do nich wkładać mnóstwo przeróżnych składników. Dla mnie ważne by były w niej warzywa i pikantny sos…niebo w gębie :D.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *