Tajskie massaman curry

Tajskie massaman curry z orzeszkami ziemnymi

Tajskie massaman curry z orzeszkami ziemnymi

Tajskie massaman curry z orzeszkami ziemnymi

Składniki dla 2 osób:
4 podudzia z kurczaka
łyżka oleju
niewielka cebula
ząbek czosnku
1, 5 cm korzenia świeżego imbiru
łyżka czerwonej pasty curry
łyżka pasty z tamaryndowca
łyżka sosu rybnego
spory ziemniak
2-3 łyżki posiekanych, niesolonych orzeszków ziemnych
200 ml mleczka kokosowego
sól
pieprz

Przygotowanie:
W rondlu lub na patelni obsmaż podudzie z wszystkich stron.
Na oleju zeszklij obraną i pokrojoną w niewielką kostkę cebulę.
Pod koniec dodaj posiekany czosnek i posiekany drobno imbir.
Przesmażaj razem przez chwilkę.
Dodaj pastę curry, sos rybny, pastę z tamaryndowca i smaż około 2 minuty.
Wlej mleczko kokosowe i dokładnie wymieszaj.
Ziemniaka umyj, obierz i pokrój w kostkę.
Do sosu włóż kurczaka i ziemniaki.
Orzeszki posiekaj i dodaj do rondla.
Gotuj aż mięso i ziemniaki będą miękkie, około 25 minut.
Rozkładaj na talerze gorące danie, udekoruj orzeszkami. Smacznego :).

Tajskie massaman curry
Tajskie massaman curry

Curry

Przepis zaczerpnęłam z czasopisma Moje Gotowanie. I kilka słów napiszę teraz również cytując tekst z wyżej wymienionej gazety. 
Pasta z tamaryndowca powstaje z nasion drzewa tamaryndowego. Ma charakterystyczny słodko – kwaśny smak i może zastąpić sok z cytryny lub ocet.

Pasta curry występuje w dwóch wersjach: ostrzejszej czerwonej, która zawiera ok 20 % czerwonych papryczek chili oraz łagodniejszej zielonej, w której znajduje się około 30 % zielonych papryczek chili. Obie zawierają także między innymi galangal (tajski imbir), czosnek, trawę cytrynową, kolendrę i kmin. Są świetne jako składnik marynat do drobiu.

Pastę curry i curry w proszku jest bardzo często używane w naszej kuchni. Po prostu lubimy tę przyprawę i dodajemy ją nie tylko do dań z drobiu, ale również do niektórych zup, szczególnie tych w stylu azjatyckim. Nie tylko podkręca smak, ale często też poprawia kolor dania. Jest to jedna z ulubionych przypraw Zbyszka :).

Zobacz również przepisy na  inne dania z kurczakiem z curry:
http://www.wielosmaki.pl/przepisy/kuchnie-swiata/palki-z-kurczaka-2/

http://www.wielosmaki.pl/przepisy/kuchnie-swiata/kurczak-z-woka/

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *