Sztuka mięsa

Sztuka mięsa w sosie musztardowym

Sztuka mięsa w sosie musztardowym

Sztuka mięsa w sosie musztardowym

Składniki dla 2 osób:
ładny kawałek antrykotu wołowego ugotowanego w rosole
150 ml rosołu
60 ml śmietanki 30 %
2 łyżeczki musztardy sarepskiej
płaska łyżeczka mąki krupczatki

Przygotowanie:
Mięso ugotuj w rosole (sposób gotowania w rosole mięsa na to danie został podany w przepisie „Rosół na sztukę…mięsa”). Do rondelka wlej rosół, dodaj musztardę i śmietanę. Pogotuj około 15 minut i zredukuj sos, następnie zagęść mąką i pogotuj chwilkę razem. Dodaj mięso, podgrzej w sosie i podawaj. Smacznego :).

Sztuka mięsa
Sztuka mięsa

 

Jest to kolejny pomysł na wykorzystanie mięsa z rosołu, przy czym kupując mięso trzeba uważniej przyjrzeć się jak wygląda. My kupiliśmy mięso na naszej hali mięsnej, zawsze dostajemy tam świeżutkie i piękne mięso wołowe. Chodzi też o to by było jak najmniej błon, przerośnięć itp. Sztuka mięsa to chudziutka, rozpływająca się w ustach wołowina. Sosu oczywiście na talerzu może być znacznie więcej, ale będzie wtedy bardziej kalorycznie, poza tym nie lubimy topić jedzenia w dużej ilości sosu, ale to już jest sprawa indywidualna. Każdy je tak jak lubi 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *