Sztuka mięsa w sosie musztardowo koperkowym

Sztuka mięsa w sosie musztardowo chrzanowo koperkowym

Sztuka mięsa w sosie musztardowo chrzanowo koperkowym

Składniki dla dwóch osób:
300 g wołowiny ugotowanej w rosole
2-3 chochelki rosołu (tyle żeby przykryło w rondelku całe mięso)
3 łyżeczki musztardy sarepskiej
2 łyżeczki chrzanu ze słoika
2 łyżeczki masła
łyżeczka mąki krupczatki
1/2 małego pęczka koperku
1/3 kostki rosołowej
łyżeczka jasnego sosu sojowego
sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:
Mięso oczyść z ewentualnych błonek. W rondelku z 2 łyżeczek masła i łyżeczki mąki zrób złotą zasmażkę. Zalej chochlą rosołu i rozprowadź. Włóż mięso i pozostałe składniki. Uzupełnij rosołem, żeby sos przykrył całość. Duś kilka minut. W razie potrzeby możesz zredukować sos lub zagęścić mąką. Smacznego 🙂

Sztuka mięsa
Sos musztardowo chrzanowo koperkowy

Sztukę mięsa i sos robił Zbyszek, a ja w tym czasie byłam zajęta czymś innym. Poprosiłam go, żeby podyktował mi jak robił. No i jest szybko, konkretnie i na temat. Ja to oczywiście rozpisywałabym się co wrzucamy do gara, a tu włóż do gara mięso i pozostałe składniki. Nic dodać, nic ująć.

To ja, może napiszę kilka słów o mięsie z rosołu, które ma być przeznaczone na sztukę mięsa. Otóż bardzo ważne jest żeby mięso wrzucić dopiero po zagotowaniu się wody, żeby pozamykać pory w mięsie, dzięki temu zachowa lepszy smak. Natomiast jeśli chcemy rosołowi oddać to co najlepsze w mięsie, to wrzucamy do zimnej wody i dopiero zagotowujemy.

Sos wyszedł rewelacyjny, połączyliśmy tak jakby trzy sosy w jeden i to był strzał w dziesiątkę. Już oczywiście zaczęłam się zastanawiać do czego jeszcze można go podać. Na pewno do jajka na twardo i myślę, że do ryby. No i oczywiście trzeba będzie to sprawdzić i to w najbliższym czasie :). Dzisiejszą sztukę podaliśmy z ziemniakami z wody oraz z surówką z kalarepy. Robiłam ją pierwszy raz w życiu dzisiaj i jest godna polecenia. Zamieściłam ją na blogu, ponieważ chciałabym, żebyście spróbowali, naprawdę fajnie smakuje :).

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *