Sznycle cielęce z pikantną jarzynką z dyni

Sznycle cielęce z pikantną jarzynką z dyni

Sznycle cielęce z pikantną jarzynką z dyni

Składniki dla 2 osób:
400 g dyni hokkaido – waga po oczyszczeniu
średnia papryczka chili lub według uznania
2 łyżki konfitury żurawinowej
50 ml bulionu warzywnego, cielęcego lub drobiowego
4-5 małych cebulek typu dymka
3 łyżki grubo posiekanych orzechów włoskich
2 łyżki ekstraktu z wanilii lub ziarenka wyskrobanych ziarenek z laski wanilii
łyżeczka miodu, u nas akacjowy
olej ryżowy lub inny roślinny
łyżka białego octu winnego
2 sznycle cielęce
sól
pieprz
masło klarowane

Przygotowanie:
Zacznij od przygotowania jarzynki z dyni.
Wyszorowaną dynię pozbaw pestek i pokrój w niewielką kostkę.
Przełóż do garnka, zalej taką ilością wody, by przykryła dynię.
Do wody dodaj ocet winny i posól do smaku.
Gotuj 7-8 minut, aż dynia zacznie mięknąć.
W między czasie drobno posiekaj pozbawioną pestek papryczkę chili oraz dymki.
Orzechy posiekaj niezbyt drobno.
Gotową dynię przełóż na sito i pozostaw do osączenia.
W rondlu rozgrzej olej i wrzuć dynię, papryczkę chili oraz dymkę i orzechy.
Z laski wanilii wyskrob ziarenka i dodaj do rondla, ewentualnie dodaj ekstrakt (ja dodałam ekstrakt własnej roboty).
Przesmażaj chwilkę i dodaj bulion oraz miód.
Przykryj rondel i duś razem do momentu, aż dynia będzie miękka, ale nie rozgotowana.
Teraz przygotuj sznycle.
Na patelni rozgrzej masło klarowane i smaż na dużym ogniu cielęcinę, po 3 minuty z każdej strony.
Nakładaj na talerze jarzynkę z dyni oraz sznycle.
Podaj na stół sól i pieprz do przyprawienia cielęciny. Smacznego :).

Sznycle cielęce z pikantną jarzynką z dyni
Sznycle cielęce z pikantną jarzynką z dyni

Smażenie

Do smażenia zawsze wybieramy mięso o miękkiej, soczystej i jednolitej tkance. Takie mięso powinno mieć mało tłuszczu i tylko delikatne błonki. Krótkie smażenie stosujemy do różnych potraw, najczęściej są to steki, befsztyki, medaliony i bryzole. Mięso niekiedy panierujemy, czasem oprószamy delikatnie mąką, a innym razem kładziemy po prostu plastry mięsa na patelnię. Bez względu na to jakiego mięsa użyjemy zawsze kładziemy go na mocno rozgrzany tłuszcz i krótko obsmażamy z obu stron. Jeżeli tłuszcz będzie miał zbyt niską temperaturę, to mięso wchłonie go zbyt dużo, co spowoduje, że będzie niesmaczne i niezdrowe.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *