Szaszłyki z kurczaka w stylu greckim

Szaszłyki z kurczaka w stylu greckim

Składniki dla 2 osób:
spory filet z kurczaka
cytryna
2 ząbki czosnku
łyżka miodu
łyżeczka świeżych listków tymianku
1/2 łyżeczki suszonego oregano
sól
pieprz
oliwa z chili w sprayu – opcjonalnie
kolorowy pieprz
1-2 łyżki oliwy
2 łyżki orzeszków piniowych


Przygotowanie:
Cytrynę sparz, wyszoruj szczoteczką i obierz ze skóry bez białej błonki (albedo).
Skórkę z cytryny posiekaj drobno.
Filet z kurczaka pokrój wzdłuż na 4 paski.
Włóż je do miski i dodaj oliwę, posiekaną skórkę i łyżkę soku wyciśniętego z cytryny, oregano, listki tymianku, a także rozgniecione ząbki czosnku.
Dopraw solą i kolorowym pieprzem.
Wszystko starannie wymieszaj i zostaw na kilka godzin w lodówce.
Po tym czasie nabijaj paski kurczaka na patyczki do szaszłyków.
Ułóż w naczyniu żaroodpornym lub na grillu i spryskaj oliwą z chili w sprayu albo skrop oliwą.
Włóż do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni lub ułóż na grillu i pozostaw, aż mięso zacznie się rumienić.
Orzeszki piniowe wrzuć na rozgrzaną, suchą patelnię i praż, aż zaczną brązowieć
Gotowe szaszłyki posyp orzeszkami i podawaj z sosem tzatziki. Smacznego :).

Szaszłyki z kurczaka w stylu greckim

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *