Stek z rostbefu wołowego

Stek z rostbefu wołowego długodojrzewającego

Stek z rostbefu wołowego długodojrzewającego

Stek z rostbefu wołowego długodojrzewającego

Porcja dla 2 osób:
Stek z rostbefu wołowego 250 – 300 g
smalec gęsi lub olej
sól
pieprz

Przygotowanie:
Mięso wyjmij z lodówki na 1/2 godziny przed smażeniem, powinno osiągnąć temperaturę pokojową. Osusz stek dokładnie ręcznikiem papierowym i posmaruj tłuszczem. Rozgrzej patelnię grillową. Połóż wołowinę natłuszczoną stroną do dołu, posmaruj tłuszczem górną stronę. Smaż po 4 minuty z każdej strony. Zdejmij mięso z patelni za pomocą łopatki. Zostaw na 3 -4 minuty, żeby mięso odpoczęło. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Smacznego :).

Stek z rostbefu wołowego
Stek z rostbefu wołowego

Wiele osób nie smaży steków, bo zwyczajnie sądzi, że nie potrafi. Kochani wszystkiego trzeba spróbować i nie poddawać się po jednym niepowodzeniu. (Właśnie sobie uświadomiłam, że się tu wymądrzam, a jak miałam jakieś 19 może 20 lat robiłam gołąbki, które mi się rozwaliły i w ogóle wyszły do kitu i przez kolejne chyba z 15 lat ich nie robiłam) :).

Kilka zasad

Wracając do steków, to przede wszystkim trzeba się trzymać pewnych zasad. Po pierwsze wybrać właściwe mięso co jest coraz łatwiejsze, ponieważ w sklepach pojawiła się wołowina z najprzedniejszych gatunków krów przeznaczona właśnie na steki. Można również kupić wołowinę w sklepie mięsnym, ale trzeba bardzo dokładnie się jej przyjrzeć, a nie każdy potrafi rozróżnić młodą wołowinę. Następna sprawa, to wygląd mięsa. Wołowina nie powinna być zbyt chuda, bo mięso nie będzie soczyste. Najlepiej jeśli ma odrobinę tłuszczyku. O tym, że przed smażeniem wołowina musi osiągnąć temperaturę pokojową pisałam w przepisie. Steki smażymy zawsze w wysokiej temperaturze, wtedy pory w mięsie szybko się pozamykają i wszystkie soki pozostaną w mięsie. Absolutnie nie wolno steku przebijać nożem, widelcem ani niczym innym :). Czas smażenia jest całkowicie zależny od naszych upodobań:
mocno krwisty 3-4 minuty,
krwisty 4-5 minut,
średnio wysmażony 5-6 minut,
wysmażony 6-7 minut.

Kolejna sprawa to odpoczywanie mięsa po usmażeniu, czyli po zdjęciu z patelni nie zjadamy od razu tylko zostawiamy na 3-4 minuty. W tym czasie soki uspokoją się i równomiernie rozłożą się w mięsie. Po tym czasie mięso należy doprawić solą i pieprzem. 
Kochani pamiętajmy, że wołowina jest mięsem chudym i wartościowym :).

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *