Stek cielęcy podany z ziemniaczkami na parze

Stek cielęcy podany z ziemniaczkami gotowanymi na parze

Stek cielęcy podany z ziemniaczkami gotowanymi na parze

Składniki dla 2 osób:
2 steki cielęce
pieprz
sól
smalec gęsi

Składniki na ziemniaczki:
4-5 średnich ziemniaków (najlepiej młodych)
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
spora szczypta suszonego oregano
szczypta suszonego tymianku
szczypta czosnku granulowanego
1/2 łyżeczki soli
ulubione warzywo, które lubisz gotowane na parze

Przygotowanie:
Steki wyjmij z lodówki, muszą osiągnąć temperaturę pokojową.
Ziemniaki wyszoruj, obierz (młodych nie musisz obierać) i pokrój na ćwiartki lub ósemki. Ja do obiadu wykorzystałam dodatkowo groszek cukrowy.
Ulubione warzywo podziel na odpowiednie kawałki np. kalafiora, czy brokuł na różyczki.
do sporej miski wrzuć pokrojone ziemniaki i wybrane warzywa.
W małej miseczce wymieszaj słodką sproszkowaną paprykę, suszone oregano, suszony tymianek, czosnek granulowany i sól.
Mieszankę przesyp do miski z warzywami i dokładnie wymieszaj. Warzywa poukładaj w koszyczku do gotowania na parze (my użyliśmy multicookera).

Stek cielęcy
Warzywa gotowane na parze

Gdy warzywa zmiękną przygotuj steki.
Rozgrzej patelnię grillową. Steki posmaruj z jednej strony smalcem za pomocą pędzelka kuchennego i ułóż natłuszczona stroną na patelni. Smaż 3-4 minuty.
Zanim przewrócisz na drugą stronę posmaruj steki smalcem z wierzchu. Po przełożeniu na drugą stronę smaż kolejne 3-4 minuty. Pamiętaj nie wolno Ci przebić mięsa, bo wypłyną wartościowe soki. Najlepiej nie używaj widelca, czy noża. Po usmażeniu zdejmij mięso z patelni i odłóż na kilka minut, żeby odpoczęło.
Ziemniaki i warzywa wyłóż na talerze i dodaj steki. Mięso posól, popieprz i ciesz się doznaniami kulinarnymi. Smacznego :).

Stek cielęcy
Stek cielęcy

Stek, czy gulasz ?

Wbrew pozorom przygotowanie dobrego steku, to nie jest taka prosta sprawa. Często jest smażony za długo i mięso robi się gumowe i nienadające się do jedzenia. Wtedy jedynym ratunkiem jest zrobienie ze steku pieczeni lub gulaszu. W tym celu należy dusić mięso do chwili aż będzie bardzo miękkie. Lepiej więc trzymać się pewnych zasad i próbować zrobić stek tak jak należy. Podaję link, w którym opisałam zasady dotyczące smażenia steków.
http://www.wielosmaki.pl/przepisy/ciekawostki/porady/steki/

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *