Skrzydełka z kurczaka pieczone w coli

Skrzydełka z kurczaka pieczone w coli

Skrzydełka z kurczaka pieczone w coli

Składniki dla 2 osób:
4 duże skrzydełka lub 6 małych
250 ml coca coli
łyżka startego imbiru
5 łyżek sosu sojowego
płatki chili – ilość według uznania
2 łyżki białego octu winnego
odrobina soli
pieprz czarny

Przygotowanie:
Imbir obierz za pomocą łyżeczki i zetrzyj na małych oczkach tarki, przełóż do miseczki.
Do imbiru dodaj sos sojowy, ocet winny, sos sojowy, płatki chili, sól i pieprz.
Wymieszaj dokładnie i obtocz w marynacie skrzydełka.
Wstaw do lodówki na 1,5 – 2 godziny.
Piekarnik rozgrzej do 175 stopni z termoobiegiem lub 190 bez termoobiegu.
skrzydełka ułóż w formie do pieczenia i zalej połową coca coli.
Wstaw do piekarnika i piecz, aż skrzydełka będą miękkie.
Podczas pieczenia podlewaj pozostałą colą, a skrzydełka odwracaj, powinny być pięknie przyrumienione.
Ja podałam z fasolką szparagową i bobem, które bezpośrednio przed spożyciem polałam sosem powstałym z pieczenia skrzydełek.
Smacznego :). 

Skrzydełka z kurczaka pieczone w coli
Skrzydełka z kurczaka pieczone w coli

Zobacz również przepis na pikantne skrzydełka pieczone:
http://www.wielosmaki.pl/dania-z-miesem/miodowe-skrzydelka-z-piekarnika/

Bardzo fajny pomysł na pieczone skrzydełka, wyglądają pięknie i apetycznie. Kurczak dla mnie jest wdzięcznym mięsem, ponieważ można go podawać na mnóstwo sposobów z przeróżnymi przyprawami. Na przykład gęś, perliczka, czy kaczka same w sobie smakują genialnie i zawsze szkoda mi to zmieniać dodając zbyt dużo przypraw. Natomiast z kurczakiem jest zupełnie inaczej, on uwielbia mnóstwo przypraw i dodatków :). Jest zatem pole do popisu.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *