Schab w stylu bałkańskim

Schab w stylu bałkańskim

Schab w stylu bałkańskim


Składniki dla 2 osób:
2 niezbyt duże kotlety ze schabu wieprzowego
5-6 średniej wielkości pieczarek
1/2 papryki czerwonej
cebula
ogórek kiszony  – spory
średniej wielkości dojrzały pomidor
1/2 łyżeczki płatków chili
2 łyżki ajwaru
ostra papryczka z zalewy
sól 
pieprz czarny mielony
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
1/2 łyżeczki mąki
100 ml czerwonego wytrawnego wina
1/2 łyżeczki ksylitolu, ewentualnie cukru
olej do smażenia

Przygotowanie:
Pieczarki obierz lub nie i pokrój w plasterki, ja odrzuciłam nóżki, ty możesz je również wykorzystać.
Cebulę obierz i pokrój w półplastry.
Paprykę obierz lub nie i pokrój w paski.
Schab pokrój w paski.
Do miseczki wsyp sól, pieprz czarny mielony, słodką paprykę w proszku oraz mąkę.
Dodaj paski schabu i wszystko wymieszaj, aż mięso pokryje się przyprawami i mięsem.
W rondlu o grubym dnie rozgrzej olej i przez kilka minut obsmażaj schab na średnim ogniu.
Wyjmij go na talerzyk.
Do rondla natomiast dodaj pieczarki, paprykę i cebulę.
Mieszaj prawie cały czas, by warzywa się nie przywarły do dna.
Wlej wino i duś na małym ogniu, aż wszystko będzie miękkie.
Pomidora i ogórka obierz.
Pomidora pokrój w małą kostkę, a ogórka w plasterki.
Dodaj do rondla.
Dodaj również ajwar, ostrą papryczkę, płatki chili i ksylitol.
Duś razem, aż ogórek i pomidor zmiękną, a sos zredukuje się do oczekiwanej konsystencji.
Smacznego :). 



Schab w stylu bałkańskim
Schab w stylu bałkańskim

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *