Rosti z jajkiem, tradycyjne szwajcarskie danie

Rosti z jajkiem, tradycyjne szwajcarskie danie

Rosti z jajkiem, tradycyjne szwajcarskie danie

Składniki dla 2 osób:
4 średnie ziemniaki
30 g surowego boczku wędzonego
2 jajka
masło klarowane
oliwa lub olej
ewentualnie odrobina smalcu gęsiego
sól
pieprz
zielenina do dekoracji

Przygotowanie:
Ziemniaki porządnie wyszoruj i podgotuj w łupinach przez 10 minut w osolonej wodzie.
Boczek pokrój w małą kostkę i przesmaż na chrupiące skwarki.
Możesz dodać odrobinę smalcu gęsiego lub innego tłuszczu jeśli masz chudy boczek.
Usmażony boczek przełóż na talerzyk wyłożony ręcznikiem papierowym i osącz z nadmiaru tłuszczu.
Ziemniaki przestudź i obierz ze skórki.
Zetrzyj je na tarce na grubych oczkach.
Wymieszaj z boczkiem.
Na patelni rozgrzej część masła wymieszanego z oliwą lub z olejem.
Masę ziemniaczaną nabieraj łyżką i nakładaj na niewielką patelnię formując placek.
Gdy się zezłoci zsuń na talerz, a na patelnię dodaj kolejną porcję masła i oliwy.
Ponownie włóż placek surową stroną do dołu.
Rozbij wyszorowane jajko na placek i przykryj pokrywką.
Gdy białko się zetnie rösti jest gotowe.
Przełóż na talerz, udekoruj zieleniną i podawaj. Smacznego :).

Rosti
Rosti

W sumie to bardzo się cieszę, że załapałam się jeszcze na dobę internetu, bo gdyby nie on nie wiedziałabym ani połowę tego co wiem na temat gotowania. Dotyczy to oczywiście przede wszystkim kuchni świata, które mnie bardzo fascynują. Zawsze cieszy mnie przygotowanie jakiejś potrawy, której smaku nie znam, bądź takiej w której znalazły się obce mi do tej pory przyprawy. W przypadku, gdy jakaś potrawa podoba mi się, bo znalazłam ją albo w gazecie, albo w necie, to zaczynam szukać przepisu w sieci i porównywać z innymi. Zazwyczaj wybieram taki, który najbardziej jest zbliżony naszym wyobrażeniom o daniu :). A potem już tylko sprawdzam, czy wszystko co jest potrzebne jest w domu, jeśli nie ma to nabywamy i do dzieła :). I to chyba najwspanialsze jest w kuchni, czyli tworzenie, poznawanie, smakowanie…to moja pasja :).

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *