Ropa vieja – tradycyjne danie kubańskie

Ropa vieja – tradycyjne danie kubańskie

Ropa vieja – tradycyjne danie kubańskie

Składniki dla 2 osób:
200 g chudej wołowiny z rosołu lub wołowiny gotowanej w małej ilości wody
mała dowolna świeża papryka
mała cebula
duży ząbek czosnku
duży pomidor
szklanka soku pomidorowego
placek tortilli
łyżka posiekanych orzechów nerkowca
kilka oliwek
kilka kaparów
1/2 szklanki rosołu
kilka ziaren kolendry
szczypta kuminu
liść laurowy
szczypta cynamonu
1/2 łyżeczki mielonych płatków ostrego chili
łyżeczka suszonego oregano
łyżka oleju

Przygotowanie:
Wołowinę rozszczep palcami na włókna. Na patelni rozgrzej olej i wrzuć cebulę, czosnek, paprykę oraz mięso.
W moździerzu rozgnieć kumin i kolendrę i dodaj na patelnię.
Dołóż również oregano i cynamon i płatki chili.
Wszystko zalej rosołem.
Duś aż papryka będzie miękka uzupełniając odparowany płyn sokiem z pomidora.
Dodaj pokrojone kapary i oliwki.
Tortillę pokrój na wąskie paski, wrzuć na patelnię i wszystko razem wymieszaj.
Orzechy nerkowca posiekaj na małe kawałki.
Gorące danie rozkładaj na talerze i posyp orzechami. Smacznego :).

Ropa vieja
Ropa vieja

Danie to jest modyfikowane w zależności od upodobań. Właściwie powinna tam być jeszcze czarna fasola, którą bardzo polecam. My nie dodaliśmy jej z prostej przyczyny, jest nas dwoje i nie bylibyśmy w stanie zjeść tak wielkiej ilości. Nawet tego co znalazło się na patelni nie pokonaliśmy, ale z przyjemnością skończę na kolację. 

Smaki

Dla mnie było to nowe doznanie kulinarne. Przepis znaleźliśmy na jakiejś angielskiej stronie internetowej. Jedyna modyfikacja z naszej strony to dodanie makaronu z tortilli i orzechów nerkowca. Jakoś dziwnie byłoby gdybyśmy nie dodali swoich 5 groszy. Uznajemy, że danie jest do powtórzenia, czyli nam smakowało :). Właściwie to wszystkie dania na blogu są takimi, które uważamy za warte powtórzenia, tylko że jest jeszcze tyle pyszności, których nie robiliśmy, że za bardzo nie ma czasu na powtórki. Jeśli zrobimy jakąś potrawę, którą uznajemy za niezbyt udaną, tonie publikujemy jej na blogu. Od samego początku gdy zdecydowaliśmy się na prowadzenie bloga, obiecaliśmy sobie że trafią na niego wyłącznie potrawy, które możemy polecić. Naturalnie mamy świadomość, że każdy ma swoje smaki..,dlatego też nasz blog ma nazwę Wielosmaki, mamy bowiem nadzieję, że każda z naszych potraw znajdzie swojego smakosza :).

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *