Rolada z piersi kurczaka

Rolada z piersi kurczaka nadziewana szynką serrano i szpinakiem

Rolada z piersi kurczaka nadziewana szynką serrano i szpinakiem

Składniki dla 2 osób:
duża pierś kurczaka
kostka mrożonych liści szpinaku
100 g szynki serrano 
ząbek czosnku
łyżeczka masła + do posmarowania
1/2 szklanki białego wina
1/2 szklanki bulionu
pieprz do oprószenia
gałązka rozmarynu + do dekoracji

Pierś kurczaka rozetnij nożem do filetowania dwoma poziomymi cięciami, tak aby powstał duży płat. Rozbij tłuczkiem. Mięso posmaruj masłem i posyp pieprzem.

Rolada z piersi kurczaka
szynka serrano

Rozłóż na mięsie 2-3 plastry szynki. Rozmrożony szpinak wymieszaj z obranym, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i łyżeczką masła.

Rolada z piersi kurczaka
Szpinak z czosnkiem i masełkiem

Rozłóż na szynce. Zwiń roladę i obłóż pozostałą szynką.

Rolada z piersi kurczaka
Rolada z piersi kurczaka

Obwiąż bawełnianą nitką. Do rondla wlej wino i bulion, włóż mięso i duś do miękkości, około godziny. Pod koniec dorzuć gałązkę świeżego rozmarynu. Jeśli zostanie za dużo sosu, możesz go zredukować lub zagęścić mąką. Smacznego 🙂

Rolada z piersi kurczaka
Rolada z piersi kurczaka

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *