Rolada wołowa faszerowana z papryką

Rolada wołowa faszerowana z papryką

Rolada wołowa
Rolada wołowa

Składniki dla 4 osób:
około 350 g wołowiny na rolady
100 g boczku surowego
1/2 czerwonej papryki
100 ml czerwonego wytrawnego wina
średnia cebula
1 ogórek konserwowy
3 liście laurowe
3 ziela angielskie
5 ziaren pieprzu
musztarda do posmarowania mięsa
łyżeczka mąki do zagęszczenia sosu

Przygotowanie:
Boczek, cebulę, paprykę i obrane ogórki pokrój w małą kostkę.  Mięso podziel na 2 kawałki i porządnie rozbij tłuczkiem, lekko posól, następnie posmaruj musztardą (my nie żałujemy musztardy).

Rolada wołowa
Rolada wołowa

Teraz ułóż na mięsie paprykę oraz cebulę, boczek i ogórki. Zwiń rolady i zepnij wykałaczkami.

Rolada wołowa
z wykałaczkami

Układaj ciasno w małym rondlu, zalej wodą tak, żeby prawie przykryła mięso, dorzuć przyprawy. Duś pod przykryciem, aż będą prawie miękkie, wtedy odkryj garnek i zredukuj sos do 1/3. Łyżeczkę mąki rozprowadź z 3 łyżkami przestudzonego sosu i wlej do garnka. Smacznego:)

Rolada wołowa
Rolada wołowa

Papryka jest jednym z nielicznych warzyw, które zachowuje swoje wartości odżywcze pod wpływem duszenia i pieczenia. Surowa papryka zawiera więcej witaminy C niż cytryna, a sproszkowana poprawia trawienie i pobudza  apetyt. Liczba potraw, do których można użyć papryki jest niezliczona i to nie tylko z powodu uniwersalności tego warzywa, ale również z powodu zróżnicowanego smaku i poziomu ostrości.

 – Dlaczego blondynka kładzie paprykę chili na telewizorze?
– Żeby obraz był ostrzejszy:)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *