Risotto z filetem z kurczaka

Risotto z filetem z kurczaka i fasolką szparagową

Risotto z filetem z kurczaka i fasolką szparagową

Risotto z filetem z kurczaka i fasolką szparagową

Składniki dla 2 osób (małe porcje):
6 łyżek suchego ryżu do risotto, na przykład arborio
150 g filetu z kurczaka
garść zielonej fasolki szpragowej
2 łyżki zielonego groszku mrożonego lub świeżego
100 ml białego wytrawnego wina
200 ml bulionu warzywnego lub drobiowego
2 łyżki startego parmezanu
1/2 łyżeczki świeżego masła
mała cebula, może być szalotka
olej
sól
pieprz

Przygotowanie:
Fasolkę umyj, zalej niewielką ilością wody i ugotuj al dente w lekko osolonej i osłodzonej wodzie.
Ryż wsyp na sito i dokładnie opłucz, pozostaw do przeschnięcia.
Cebulę obierz i posiekaj.
W rondlu o grubym dnie rozgrzej olej i wrzuć cebulę oraz ryż.
Przesmażaj cały czas mieszając, aż ryż i cebula się zeszklą (ziarna ryżu powinny się zrobić lekko przezroczyste).
Zalej winem i duś mieszając bardzo często.
W międzyczasie ostudź fasolkę i pokrój na mniejsze kawałki.
Jeśli ryż wchłonął wino dodaj 4-5 łyżek gorącego bulionu i nadal mieszaj (jeśli gotujesz większą ilość risotto, to wlewaj po pół chochelki bulionu).
Czynność powtarzaj, aż ryż zmięknie.
Filet z kurczaka pokrój w kostkę i dodaj do ryżu.
Dorzuć również groszek.
Duś do momentu, aż groszek i mięso zmiękną (zazwyczaj około 5 minut).
Dodaj fasolkę.
Gdy fasolka zagrzeje się wyłącz ogień, dodaj parmezan, masło oraz pieprz i ewentualnie sól.
Podawaj natychmiast, najlepiej z lampką wina, które dodałeś(aś) do potrawy. Smacznego :).

Risotto z filetem z kurczaka
Risotto z filetem z kurczaka

ryż

Z ryżem jest podobnie jak z ziemniakami, jedne się nadają do sałatki, inne na kluski, a jeszcze inne do pieczenia. Poszczególne gatunki ryżu różnią się od siebie kształtem i długością ziaren, smakiem, wartościami odżywczymi, a także zawartością skrobi. Do risotta świetnie nadaje się ryż arborio, który pochodzi z Włoch z miejscowości Arborio, stąd oczywiście wzięła się nazwa tegoż gatunku. Ziarna arborio są krótkie, a po ugotowaniu świetnie się kleją. Doskonale nadaje się również do przygotowywania wszelakich deserów.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *