Quiche z kurczakiem, porem i serem pleśniowym

Quiche z kurczakiem, porem i serem pleśniowym

Quiche z kurczakiem, porem i serem pleśniowym

Składniki dla 2 osób:
Ciasto:
1/3  z 200 gramowej kostki masła
100 g mąki pszennej (najlepiej krupczatki)
spora szczypta soli
kilka łyżek zimnej wody
żółtko (białko wykorzystasz do wypełnienia)
tłuszcz do nasmarowania formy

Wypełnienie:
średniej wielkości filet z kurczka
5-6 cm pora (biała część)
jajko  +białko, które zostało z przygotowania ciasta
100 g śmietany 18 %
gruszka
30 – 50 g sera z niebieską pleśnią np. gorgonzoli
sól
pieprz
płatki chili
olej

Przygotowanie:
Do miski wsyp mąkę, dodaj sól, masło i wyrabiaj ciasto.
Podczas wyrabiania dodawaj po łyżce wody, aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji ciasta.
Zawartość miski przełóż na stolnicę i rozwałkuj na cienki placek.
Formę do tarty wysmaruj tłuszczem (u nas olej) za pomocą pędzelka i posyp mąką.
Na tak przygotowanej foremce rozłóż ciasto.
Nakłuj ciasto widelcem i wstaw na 20 minut do piekarnika nagrzanego do 200 stopni.
W czasie, gdy ciasto się piecze przygotuj farsz.
Pierś kurczaka pokrój w niewielką kostkę i dopraw do smaku solą, pieprzem czarnym i płatkami chili.
Na patelni lub w rondelku rozgrzej olej i szybko obsmaż kurczaka, następnie wyjmij mięso na talerzyk wyścielony ręcznikiem papierowym i osącz z nadmiaru tłuszczu.
Przestudzone mięso przełóż do miski i dodaj pokrojonego w cienki półplastry pora, pokruszony lub pokrojony w malutką kostkę ser, jajko i białko oraz śmietanę.
W razie potrzeby dopraw tak jak lubisz.
Wszystko dokładnie wymieszaj i rozkładaj masę na upieczone ciasto.
Wymytą i osuszoną gruszkę pokrój w plastry i rozłóż kilka na quiche.
Kisz włóż do piekarnika na 20 – 30 minut.
Możesz jeść zarówno na ciepło jak i na zimno. Smacznego 🙂

Quiche z kurczakiem
Quiche z kurczakiem

Zobacz także przepis na hiszpańską tortillę:
http://www.wielosmaki.pl/przepisy/kuchnie-swiata/hiszpanska-tortilla/

Kisz

Jest to kolejne danie, które można podawać na milion różnych sposobów. Można dodawać tyle przeróżnych dodatków na ile tylko nam pozwoli nasza wyobraźnia. Pamiętajmy jednak, że muszą to być dodatki wytrawne. Na słodko natomiast możemy zrobić tartę, której to kisz jest wytrawną odmianą. 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *