Quesadilla z kurczakiem i awokado

Quesadilla z kurczakiem i awokado

Składniki na 2 małe porcje:
pojedynczy filet z kurczaka
dojrzałe awokado
średni pomidor
zielona ostra papryczka
łyżeczka musztardy, u mnie po prostu sarepska
2 pszenne tortille
garść startego sera, najlepiej mozzarelli lub zgodnie z oryginalnym przepisem Oaxaca
sok z limonki lub z cytryny
sól
pieprz
płatki chili – opcjonalnie
łyżka lub dwie oliwy
ulubione zioła do kurczaka

Przygotowanie:
Oczyszczoną i osuszoną pierś kurczaka pokrój w małą kostkę.
Przełóż do miski i wymieszaj z ulubionymi ziołami i odrobiną soli.
W rondlu lub na patelni rozgrzej oliwę i smaż kurczaka około 5-6 minut często mieszając.
Przełóż na talerzyk wyłożony papierowym ręcznikiem.
Awokado przetnij na pół i wyjmij pestkę.
Łyżeczką wybierz miąższ i przełóż do miseczki.
Rozgnieć widelcem na pastę.
Obranego pomidora pozbaw pestek i pokrój w małą kostkę.
Dodaj do awokado skrop 2-3 łyżkami soku wyciśniętego z limonki lub cytryny.
Papryczkę drobno posiekaj dodaj do awokado.
Dopraw solą, pieprzem i ewentualnie płatkami chili.
starannie wymieszaj.
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
Jedną tortillę posmaruj musztardą i rozłóż kurczaka.
Na kurczaku połóż awokado z pomidorem i chili.
Wierzch posyp startym serem.
Połóż na wierzchu drugą tortillę.
Lekko przygnieć ręką.
Włóż do piekarnika na kilka minut, do czasu aż ser się rozpuści.
Smacznego :).

Kuchnia meksykańska to połączenie kuchni rdzennych mieszkańców tego państwa z kulinarnymi tradycjami hiszpańskich osadników. Podstawę diety Indian stanowiła kukurydza, z której wypiekano płaskie placki. Totopos podawane były najczęściej z sosami typu guacamole lub jako dodatek do zup. Innym bardzo ważnym składnikiem kuchni Meksyku jest fasola, której uprawia się tak ponad 20 gatunków. Pola Meksyku obsadzone są ponad 100 gatunkami chili, zaczynając od łagodnych odmian, a kończąc na niewyobrażalnie ostrych. Zazwyczaj w jednym daniu łączy się kilka gatunków, które wzajemnie się uzupełniają tworząc niepowtarzalny bukiet smaków.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *