Przepiórka pieczona

Przepiórka pieczona, faszerowana białą kaszą gryczaną

Przepiórka pieczona, faszerowana białą kaszą gryczaną

Przepiórka pieczona
Zdjęcie wstępne

Składniki dla 2 osób:
2 przepiórki
łyżeczka przyprawy do drobiu
1/2 szklanki białego wytrawnego wina
łyżeczka masła
8 średnich pieczarek
50 g surowego boczku
50 g białej kaszy gryczanej
jajko surowe
łyżka bułki tartej
1/2 cebuli
sól
pieprz
płatki chili 

Przygotowanie:
Kaszę ugotuj wg przepisu na opakowaniu. 2 pieczarki, cebulę i połowę boczku drobno pokrój i dodaj do kaszy, wbij jajko, popieprz i posól.

Przepiórka pieczona
Przepiórka pieczona

Wszystko dokładnie wymieszaj. Przepiórki posól w środku i na zewnątrz, obsyp przyprawą do drobiu i nafaszeruj kawałeczkami boczku (ponacinaj skórkę i wsuń kawałki boczku). Nadziewaj ptaki przygotowaną masą i pospinaj wykałaczkami. Włóż do naczynia żaroodpornego i posmaruj masłem. Do przepiórek dołóż pozostałe, posolone pieczarki pokrojone na ćwiartki. Możesz posypać płatkami chili.

Przepiórka pieczona
Przepiórka pieczona

Wlej wino, naczynie przykryj i piecz do miękkości mięsa w 180 stopniach (około 60 minut). Pod koniec pieczenia odkryj naczynie, zwiększ temperaturę do 200 stopni i przyrumień mięso. Do pozostałej masy z kaszą dodaj bułkę tartą, uformuj kotleciki i smaż na rozgrzanym tłuszczu. Podawaj razem z przepiórką. Smacznego :).

Przepiórka pieczona
Przepiórka pieczona

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *