Potrawka z kiełbasą i warzywami

Potrawka z kiełbasą i warzywami

Potrawka z kiełbasą i warzywami

Potrawka z kiełbasą i warzywami

Składniki dla 2 osób:
mała pierś z kurczaka
100 g kiełbasy śląskiej lub podobnej
mała garść żółtej fasolki szparagowej
1/2 średniej marchewki
średnia cebula
1/2 żółtej papryki
2 kopiaste łyżki lutenicy lub ajwaru, ewentualnie keczupu
łyżeczka mielonej sproszkowanej słodkiej papryki
spora szczypta ostrej papryki sproszkowanej
1, szklanki bulionu warzywnego lub drobiowego
sól do smaku
2-3 gałązki świeżego majeranku lub 1/2 łyżeczki suszonego
łyżeczka oleju – w razie potrzeby

Przygotowanie:
Kiełbasę pokrój w cienki plasterki.
Cebulę obierz i pokrój w kostkę.
Marchewkę obierz i pokrój w plastry.
Paprykę pokrój w większą kostkę.
Strączki fasolki poprzekrawaj na 3-4 części.
Kurczaka pokrój w sporą kostkę.
Do rondla o grubym dnie wrzuć plastry kiełbasy i przesmażaj aż się przyrumieni.
W razie potrzeby dodaj odrobinę oleju.
Dodaj cebulę i marchewkę.
Przesmażaj kilka minut często mieszając.
Wlej bulion i duś, aż marchewka zacznie mięknąć.
Dodaj pokrojoną paprykę, fasolkę i kurczaka.
Duś do momentu, aż wszystko będzie miękkie.
Dopraw paprykami w proszku, lutenicą oraz w razie potrzeby solą.
Posyp listkami majeranku.
Duś około minuty i rozkładaj na talerze.
Udekoruj listkami majeranku lub natki pietruszki. Smacznego :).

Potrawka z kiełbasą i warzywami
Potrawka z kiełbasą i warzywami

Kilka słów o drobiu :). 

Mianem drobiu określamy ptactwo domowe, które dzieli się na grzebiące i pływające. Do grzebiącego zaliczamy kurczaki, indyki, perliczki, a do pływającego kaczki i gęsi.
Mięso drobiowe jest bogate w białko, które jest ni tylko łatwo przyswajalne i pełnowartościowe. Najwięcej znajduje się go w piersiach, trzeba jednak pamiętać, by krótko obrabiać je termicznie, bo w przeciwnym razie je straci. Również tłuszcz drobiowy jest łatwiej strawny i przyswajalny, aniżeli ten zwierząt rzeźniczych. Poza tym ma luźniejszą konsystencję, ponieważ zawiera więcej korzystnych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Jeżeli nie jesteśmy na diecie niskotłuszczowej, to nie ma potrzeby by unikać tłuszczów z drobiu, ponieważ nie przyczynia się on prawie wcale do podwyższenia poziomu cholesterolu we krwi. W drobiu znajduje się także bardzo dużo jakże ważnych dla naszego zdrowia witamin z grupy B.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *