Polsko włoskie spaghetti z kiełbasą

Polsko włoskie spaghetti z kiełbasą

Polsko włoskie spaghetti z kiełbasą

Składniki dla 2 osób:
jedna surowa kiełbasa polska
średnia cebula
duży lub 2-3 mniejsze ząbki czosnku
4 brykieciki mrożonego szpinaku
łyżka posiekanych orzechów włoskich + do dekoracji
2 łyżki startego parmezanu
łyżka grzanek z pieczywa pszennego
100 g makaronu spaghetti lub więcej wg. uznania
kilka listków bazylii
2 gałązki świeżego oregano 

Przygotowanie:
Kiełbasę obierz ze skóry i posiekaj byle jak.
Cebulę obierz i pokrój w kostkę lub piórka.
Czosnek obierz i posiekaj.
W rondlu rozgrzej łyżkę oliwy i wrzuć kiełbasę.
Przesmażaj około 10 minut często mieszając i dodaj cebulę.
W międzyczasie ugotuj al dente makaron spaghetti zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Po tym czasie wrzuć szpinak, orzech włoskie i czosnek.
Smaż do czasu, aż szpinak się rozmrozi i zagrzeje.
Dodaj posiekane liście bazylii i oregano.
Ugotowany makaron oraz łyżkę parmezanu przełóż do szpinaku i kiełbasy, dokładnie wymieszaj.
Nakładaj na talerze, posyp resztą parmezanu, odłożonymi orzechami włoskimi i grzankami. Smacznego :). 

Polsko włoskie spaghetti z kiełbasą
Polsko włoskie spaghetti z kiełbasą

Zapasy

Dawno już nie robiłam spaghetti, a bardzo lubię ten makaron. W tym tygodniu mam sporo pracy i w związku tym mniej czasu na pichcenie. Takie szybkie dania są super. Zamrożone mam jakieś pierogi, więc w tym gorącym okresie na pewno i je spałaszujemy. Kilka pomysłów na szybkie zupy też się znajdzie, zwłaszcza że posiadam również bulion warzywny i drobiowy. Nie lubię zbyt długo trzymać jedzenia w zamrażalniku, bo nigdy nie pamiętam jaki okres przechowywania jest dopuszczalny dla poszczególnych produktów, czy też dań. Nie mam zamiaru się tego uczyć, a nawet jak przygotuję ściągę, to i tak z pewnością zapomnę, gdzie ją położyłam. Bezpieczniej zatem jest w miarę szybko zjadać zapasy :). 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *