Polędwiczki z kurczaka w stylu satay

Polędwiczki z kurczaka w stylu satay

Polędwiczki z kurczaka w stylu satay

Składniki dla 2 osób:
6 polędwiczek z kurczaka
2 cm świeżego imbiru
2 ząbki czosnku
2 łyżki sosu rybnego
łyżka oleju sezamowego
łyżka soku z limonki
1/2 łyżeczki cukru trzcinowego
20 orzeszków ziemnych
kilka gałązek świeżej kolendry
papryczka chili

Przygotowanie:
Przygotuj marynatę.
Imbir obierz przy pomocy łyżeczki i zetrzyj na tarce o małych oczkach.
Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę, dodaj do imbiru.
Połącz z sokiem z limonki, sosem rybnym, olejem sezamowym i cukrem trzcinowym.
Dokładnie wymieszaj i dodaj polędwiczki.
Starannie je obtocz w marynacie i włóż do lodówki na 1,5 godziny.
W między czasie wrzuć na suchą patelnie orzeszki i praż je często poruszając patelnią, aż zaczną brązowieć.
Natychmiast przełóż na talerzyk i zostaw do ostudzenia.
Piekarnik rozgrzej do 175 stopni z termoobiegiem.
Patyczki do szaszłyków zanurz na kilka minut w wodzie.
Nabijaj na nie polędwiczki tworząc falbankę.
Układaj w formie do zapiekania i włóż do piekarnika na 7-8 minut.
Możesz w połowie czasu obrócić na drugą stronę.
Papryczkę chili posiekaj drobno.
Gotowe polędwiczki układaj na talerzach i posyp obficie orzeszkami ziemnymi, papryczką chili i świeżymi liśćmi kolendry.
Podawaj gorące. Smacznego :).

Polędwiczki z kurczaka w stylu satay
Polędwiczki z kurczaka w stylu satay

Wyszły pyszne i soczyste. Bardzo często pierś, czy polędwiczki z kurczaka są poddawane zbyt długiej obróbce termicznej i robią się przesuszone, wiórowate i zapychające. My nie lubimy takich, ale wiem że są osoby, które właśnie takie lubią. Myślę, że tak pozostało im z dzieciństwa, bo kiedyś w taki sposób się przygotowywało to konkretne mięso z kurczaka. Ja nauczyłam się odpowiednio przygotowywać filet od kiedy zaczęłam interesować się i przyrządzać dania kuchni azjatyckiej. A było to bardzo dawno temu. 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *