Placki ziemniaczane po bawarsku, czyli z kapustą kiszoną

Placki ziemniaczane po bawarsku, czyli z kapustą kiszoną

Placki ziemniaczane po bawarsku, czyli z kapustą kiszoną

Składniki dla 2 osób:
200 g ziemniaków po obraniu
130 g odciśniętej kapusty kiszonej
1/2 średniej cebuli lub cała mniejsza
ząbek czosnku
50 g boczku wędzonego surowego
2 jajka
mąka krupczatka
szczypta „jarzynki”
sól w razie potrzeby – kapusta i boczek są słone
pieprz do smaku
olej roślinny do smażenia

Przygotowanie:
Jeśli kapusta jest zbyt słona, przepłucz ją pod bieżącą wodą.
Dokładnie odciśnij, posiekaj drobno i wrzuć do miski.
Ziemniaki umyj, obierz i zetrzyj na grubych oczkach tarki.
Cebulę obierz i również zetrzyj na tarce.
Czosnek przeciśnij przez praskę do miski.
Boczek pokrój w drobną kostkę i dodaj do ziemniaków.
Jajka wbij do miski.
Dodawaj powoli mąkę, ja dałam 2 łyżeczki.
Musisz uzyskać konsystencję jak na zwykłe placki ziemniaczane.
Wszystko dopraw pieprzem, „jarzynką” i ewentualnie solą.
Starannie wymieszaj masę.
Na patelni rozgrzej olej i za pomocą łyżki nakładaj  i rozprowadzaj tak jak na zwykłe placki ziemniaczane.
Smaż z dwóch stron na złoty kolor.
Podawaj z ulubioną surówką. Smacznego :).

Placki ziemniaczane po bawarsku
Placki ziemniaczane po bawarsku

Nadmiar kapusty

Dzisiejsze placki powstały zupełnie przypadkiem. Jutro przychodzą do nasze tyskie dzieci na obiad. Postanowiliśmy podać rybę, bo wszystkie maluchy ją lubią. W związku z tym postanowiłam też przygotować surówki w tym jedną, tradycyjną z kiszonej kapusty. Ponieważ będzie nas siedmioro na obiedzie, to pomyślałam że kapusty muszę kupić sporo i tak w zaprzyjaźnionym warzywniaku pani dokładała do woreczka i dokładała, a ja spokojnie kiwałam głową. Po przyjściu do domu okazało się, że taką ilością kapusty nakarmiłabym pułk wojska (no może ciut przesadzam). No i wtedy właśnie zaczęliśmy kombinować, co zrobić z nadmiarem. Najpierw pomyśleliśmy o małym bigosie, ale w końcu przypomnieliśmy sobie o tych placuszkach. Kupiliśmy pyszne ziemniaki ze sklepiku na dole (właściciel przywozi je ze wsi od rolnika i właściwie nadają się do wszystkiego) i zaczęliśmy przygotowywać obiadek. Oczywiście smakował pysznie jak to placki. Do tego zrobiłam sałatkę z sałaty rzymskiej i zjedliśmy pyszny obiadek :).

Zobacz również przepis na placki jarskie:
http://www.wielosmaki.pl/przepisy/dania-jarskie/placki-warzywne/

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *