Placek ziemniaczany z parmezanem oraz surową szynką

Placek ziemniaczany z parmezanem oraz surową szynką

Placek ziemniaczany z parmezanem oraz surową szynką

Placek ziemniaczany z serem
Placek ziemniaczany z parmezanem oraz surową szynką

Składniki dla 2 osób:
duży ziemniak
średnia cebula
kawałek parmezanu
2 plastry szynki surowej
ząbek czosnku
pieprz
sól
oliwa
masło

Przygotowanie:
Ziemniaka ugotuj w mundurku. Lekko wystudź i obierz. Obraną cebulę i szynkę pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej oliwę wymieszaną z masłem i wrzuć cebulę z szynką. Smaż do zeszklenia cebuli. Posól i popieprz. Ziemniaka przeciśnij przez praskę bezpośrednio na patelnię, ułóż na cebulę, dodaj połowę startego parmezanu. . Gdy spód się trochę podpiecze przełóż placek na drugą stronę. Posyp pozostałym serem. Gdy placek się przyrumieni, dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę, przełóż na talerz, posyp posiekaną zieloną cebulką. Placek ziemniaczany z serem jest gotowy. Smacznego :).

Placek ziemniaczany z serem
Placek ziemniaczany z serem

Skorzystaliśmy z przepisu Roberta Makłowicza na frico di montario. Mieliśmy zrobić dokładnie tak jak Robert, ale oczywiście w ostatniej chwili pozmienialiśmy to i owo. Do oliwy dodaliśmy trochę masła, dorzuciliśmy dwa plasterki surowej szynki i posypaliśmy danie szczypiorkiem…a i jeszcze ząbek czosnku. Danie pomimo swojej prostoty, a może właśnie dzięki niej wyszło bardzo smaczne. Najwięcej problemu było ze zrzuceniem w całości placka z patelni na talerz, ale Zbyszek jak zawsze  poradził sobie z tym :). Danie to pochodzi z północnych Włoch.

Wszyscy wiemy, że kuchnia włoska jest jedną z najpopularniejszych kuchni świata. Głównie dlatego, że jest prosta, ale równocześnie pyszna. Oczywiście w różnych regionach Włoch popularne są inne dania, podobnie zresztą jak w Polsce, każdy rejon ma „swoje” charakterystyczne pyszności kulinarne :). Kuchnia północnych Włoch jest bardzo różnorodna. Serwuje się tutaj zarówno lekkie dania śródziemnomorskie z  owocami morza jak i tłuste, sycące potrawy, szczególnie na terenach górzystych. My kochamy kuchnię włoską, makarony, oliwki, kapary, owoce morza, ryby…no i pizza (zakazany owoc 🙁 ). Ale nie ma co rozpaczać, jest tyle różnych pyszności kuchni polskiej i świata, że bez pizzy da się całkiem przyjemnie żyć :).

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *