Pikantny kurczak z fasolą

Pikantny kurczak z fasolą i wędzonym boczkiem

Pikantny kurczak z fasolą

Składniki (danie dla 4 osób):
100 g suchej czerwonej fasolki
filet z kurczaka
pół puszki krojonych pomidorów 
50 g wędzonego boczku
czerwona cebula
olej do smażenia
łyżeczka ciemnego sosu sojowego
2 łyżki ajwaru
łyżeczka sambal oelek
łyżeczka słodkiej papryki
łyżeczka ostrej papryki
ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę

Przygotowanie:
Fasolkę namocz poprzedniego dnia, możesz też użyć tej z puszki. Fasolkę ugotuj w osolonej wodzie. Boczek i cebulę pokrój w kostkę i podsmaż na odrobinie oleju. Jeśli cebula się zeszkliła, dodaj pokrojony w kostkę filet. Podsmażaj go krótko, do momentu aż zjędrnieje. Teraz dodaj pomidory i przyprawy. Podawaj z ryżem, makaronem, pieczywem lub jako samodzielne danie. Pikantny kurczak z fasolą i wędzonym boczkiem jest gotowy. Smacznego:).

Kuchnia meksykańska jest jedną z najbardziej zróżnicowanych kuchni świata. Meksyk to bowiem kraj wielu kultur, języków, obyczajów, tradycji, ale także smaków. Ogromna spuścizna Indian oraz silne wpływy europejskie tworzą iście wybuchową mieszankę. Trudno jednoznacznie wskazać wiodące smaki, ale na pewno wspólną cechą meksykańskich potraw jest wyraźny smak i aromat.

Informacje ze strony: http://www.smaczny.pl/artykul,kuchnia_meksykanska___ostra_mieszanka_smakow

Charakterystyczną cechą kuchni meksykańskiej są aromatyczne, pikantne mieszanki ziół i przypraw, które nadają potrawie smak i aromat, ale także pełnią rolę konserwantów i pobudzają osłabiony w czasie upałów apetyt. Najczęściej jednak nie przyprawia się potraw, a jedynie sosy, które się do nich dodaje. Narodowym trunkiem Meksyku jest tequila sporządzana z soku z agawy. Pije się ją z solą i cytryną (biała tequila) lub pomarańczą (żółta tequila).
Meksykańska kuchnia to ogromna różnorodność, na którą wpływ ma klimat, położenie geograficzne i różnice etniczne. Poszczególne regiony Meksyku to charakterystyczne składniki, potrawy i smaki.
Elementem, który łączy wszystkie meksykańskie potrawy jest bez wątpienia ich wyraźny, pikantny smak oraz intensywny aromat, który zawdzięczają licznym przyprawom:

 

  • chili;
  • pieprz cayenne;
  • czosnek;
  • cebula;
  • papryka słodka;
  • oregano;
  • kminek;
  • kolendra;
  • goździki.

Kuchnia meksykańska słynie z wyraźnego, intensywnego smaku i aromatu, kolorowych dań oraz bogactwa przypraw. W kuchni prym wiedzie fasola, kukurydza, pomidory, papryka, a także grillowane mięsa (wołowina, drób) i ryby.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *