Pikantny gulasz z udźca indyka z czerwoną papryką

Pikantny gulasz z udźca indyka z czerwoną papryką

Pikantny gulasz z udźca indyka z czerwoną papryką

Składniki dla 2 osób:
300 g mięsa z udźca indyka
papryka czerwona
cebula
łyżeczka smalcu gęsiego
łyżeczka papryki słodkiej w proszku
4 suszone pomidory
łyżeczka miodu
łyżeczka soku z cytryny
szczypta świeżo zmielonych płatków chili
2 łyżeczki przyprawy do gulaszu
łyżeczka czosnku granulowanego
łyżeczka mąki krupczatki

Pikantny gulasz z udźca indyka
Pikantny gulasz z udźca indyka

Przygotowanie:
W rondelku roztop smalec gęsi, wrzuć mięso i podsmażaj kilka minut. Paprykę i cebulę pokrój w kostkę, dodaj do mięsa razem z pozostałymi przyprawami i duś aż wszystko będzie miękkie. Pod koniec gotowania dodaj łyżeczkę mąki krupczatki. Pikantny gulasz z udźca indyka z czerwoną papryką jest gotowy. Podawaj z ryżem lub makaronem. Smacznego :).

Pikantny gulasz z udźca indyka
Pikantny gulasz z udźca indyka

Gulasz (węg. pörkölt, słow. perkelt) – węgierskie danie narodowe, które składa się z mięsa, cebuli i papryki. Nazwa pörkölt wywodzi się od dawnego węgierskiego słowa pergelt, co dziś oznacza przypieczony, przyrumieniony. Pörkölt podawany jest na płytkim talerzu jako drugie danie.
Nazwa pochodzi od pasterzy, którzy wypasali od wiosny do jesieni bydło na nizinach. Bydło nazywano gulya, a pasterza, który je wypasał – gulyás [wym. gujasz]. Danie pasterskie, które sobie przyrządzali, nazwano więc gulaszem. Dopiero później przejęto z języka ludowego wyraz pörkölt.

Historia

Przez wiele lat danie to było podstawowym daniem pasterzy, a dopiero z biegiem lat stało się daniem narodowym. Rolnicy i pasterze smażyli początkowo kawałki mięsa z posiekaną cebulą na kawałku słoniny. Brakowało wtedy dzisiejszego głównego składnika – papryki. Kiedy papryka zawitała do Europy, zaczęła się jednocześnie kariera pörkölt w jego dzisiejszej postaci.
Początkowo pörkölt znany był tylko na Wielkiej Nizinie Węgierskiej (węg. Alföld). Z końcem XIX wieku danie to staje się popularne w pozostałych rejonach kraju, jednak nadal jest daniem pasterskim i nie zyskuje uznania w wyższych sferach, aż do czasu. Stało się bowiem jednym z podstawowych dań na każdym weselu, bez względu na grupę społeczną. Z czasem, kiedy wesela skrócono do jednego dnia, skróciła się też lista dań, które tam podawano. Pörkölt wyparł wtedy wiele dań i stał się daniem podstawowym, powszechnym. Przygotowywano go w garnku, a w przypadku większej liczby gości – w kociołku (węg. bogrács) na świeżym powietrzu. (Wikipedia)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *