Pikantne ziemniaki na węgierską nutę

Pikantne ziemniaki na węgierską nutę

Składniki dla 2 osób:
30 g węgierskiej kiełbasy paprykowej lub chorizo
4 mniejsze ziemniaki
papryka czerwona lub żółta, ja miałam dwukolorową
1/2 małej białej cebuli
mała garść żółtej fasolki szparagowej, dosłownie 8-10 strąków
1/2 szklanki bobu bez skórki
kilka plasterków papryki jalapeno z zalewy
kilka dorodnych gałązek natki pietruszki
łyżka sosu sokowego
oliwa – opcjonalnie
sól

Przygotowanie:
Fasolkę ugotuj i bób ugotuj w osolonej wodzie i odłóż na bok.
Ziemniaki obierz, pokrój na mniejsze kawałki i wrzuć na gotującą się osoloną wodę.
Gotuj, aż będą miękkie, odcedź i odstaw na bok.
Kiełbasę paprykową pokrój w cienkie plasterki i rozłóż na patelni.
Smaż na małym ogniu, aż wytopi się z niej tłuszcz.
W razie potrzeby dodaj łyżkę oliwy.
Paprykę pokrój w cienkie paski i dodaj do kiełbasy.
Gdy papryka zmięknie dodaj pokrojoną w małą kostkę cebulę.
Przesmażaj od czasu do czasu mieszając.
Dodaj sos sojowy.
Na patelnię dołóż pokrojoną na mniejsze kawałki fasolkę szparagową, ziemniaki, bób i papryczki jalapeno.
Przykryj patelnię i przesmażaj, aż wszystkie składniki będą ciepłe.
Od czasu do czasu ostrożnie przemieszaj.
Natkę pietruszki posiekaj.
Zawartość patelni rozkładaj na talerze i posyp natką. 
Ja dodatkowo do dania podałam sos tzatziki.
Smacznego :). 

 

Pikantne ziemniaki na węgierską nutę
Pikantne ziemniaki na węgierską nutę

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *