Pierś z kaczki sous vide z zielonym ogórkiem

Pierś z kaczki sous vide
Pierś z kaczki sous vide

Pierś z kaczki sous vide

Składniki:
pierś z kaczki
łyżeczka majeranku
1/2 łyżeczki soli

Przygotowanie:
Skórę piersi ponacinaj, natrzyj całość majerankiem i solą, umieść  w worku próżniowym. Gotuj w temperaturze 80 stopni przez godzinę i 20 minut. Wystudź. Na mocno rozgrzaną patelnię połóż  mięso skórą do dołu i podsmaż aż skórka będzie złocista i chrupiąca. Tak przygotowane mięso podajemy z dodatkiem warzyw lub do kanapek. Smacznego:).

Pierś z kaczki sous vide
Pierś z kaczki sous vide
Czym jest metoda Sous Vide?

Sous Vide to innowacyjna metoda gotowania oparta na precyzyjnej kontroli temperatury. Dzięki niej możesz zawsze gotować zdrowo i niezwykle smacznie, a przygotowywane przez Ciebie potrawy znajdą uznanie wśród wszystkich, którym je zaserwujesz!

Do niedawna gotowanie sposobem, jaki oferuje metoda Sous Vide było stosowane jedynie w najlepszych restauracjach na świecie. Dziś możesz cieszyć się perfekcyjnie przygotowanymi daniami w swojej kuchni! 

Jakie są zalety metody Sous Vide? 

  • przygotowywane potrawy nie tracą wartości odżywczych, witamin ani przeciwutleniaczy, które zazwyczaj w dużej mierze traci się w toku tradycyjnego gotowania w wodzie lub smażenia czy pieczenia;
  • każda potrawa zawsze Ci się uda! Metoda Sous Vide gwarantuje zawsze te same parametry przygotowania posiłku, a jego właściwe przygotowanie nie jest uzależnione od czasu, którego musisz bacznie pilnować, ale od temperatury wody, w której przygotowuje się potrawa;
  • mięso przygotowane w ramach metody Sous Vide nigdy nie jest przesuszone – z próżniowego woreczka wyjmujesz zawsze soczyste kawałki, które w każdym miejscu są perfekcyjnie przygotowane;
  • podczas przyrządzania posiłków Sous Vide nie generuje zapachów ani pary wodnej – teraz z powodzeniem możesz w swoim domu przygotowywać także ryby bez obaw, że nieciekawy zapach będzie długo snuł się po Twoim domu.

Gotowanie metodą Sous Vide obejmuje 3 etapy:

1) Pakowanie próżniowe

Dzięki próżniowemu opakowaniu, potrawy nie oddają podczas gotowania swoich wartości odżywczych i smakowych do wody. Metoda Sous Vide stosuje woreczki vacuum, w którym wystarczy zamknąć porcję mięsa, ryb lub warzyw wraz z dodatkami – ziołami, masłem czy ulubionymi przyprawami;

2) Gotowanie w kąpieli wodnej

Kluczowe jest ustawienie temperatury wody. Czas minimalny, w zależności od wielkości produktu, to zazwyczaj jedna godzina, czas maksymalny nie jest określony, ponieważ produkt ogrzany do pożądanej temperatury może pozostać w kąpieli wodnej nawet do 48 godzin!

3) Serwowanie

Porcje produktu wystarczy wyjąć z woreczka i doskonałe danie jest gotowe do podania! Dodatkowo można podsmażyć mięso lub rybę w celu uzyskania efektu karmelizacji, charakterystycznego dla potraw przyrządzanych na grillu czy patelni.

Artykuł pochodzi ze strony:

http://kuchniasv.pl/pl/static/czym-jest-metoda-sous-vide.html

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *